fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Guliver image

Antony Blinken u izvještaju naveo da SDA i Izetbegović brane naciste, kao i njihovi mediji

Autor: Dnevno.ba

Američki državni tajnik Antony Blinken sinoć je objavio izvještaj o vjerskim slobodama u kojem je obrađena i situacija u BiH.

Raport je objavio glavne dijelove, a zastupnik u Parlamentu BiH Damir Arnaut komentirao dio izvještaja u kojem se spominje rezolucija koja je usvojena na njegovu inicijativu.

“11. siječnja, Zastupnički dom BiH usvojio je neobavezujuću rezoluciju koju je uputio Damir Arnaut (Naša stranka) kojom se traži izmjena naziva ulica, parkova, trgova i škola koji nose ime po nacistima iz Drugog svjetskog rata, prenosi Raport.ba.

Rezolucija je bila neobvezujuća, jer bi lokalne općine, a ne parlament, imale ovlasti da je implementiraju. Ubrzo nakon donošenja rezolucije, Stranka demokratske akcije (SDA), koja je glasala za nju, promijenila je svoj stav i kritizirala inicijativu za uvrštavanje Bošnjaka na listu suradnika nacista.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da izbore koje su napravili bošnjački nacistički suradnici Husein Đozo, Mustafa Busuladžić i hafiz Muhamed Pandža treba vrednovati u njihovom “globalnom i povijesnom kontekstu”. Tisak sklon SDA označila je Arnauta kao izdajnika i branila Bošnjake koji su radili s nacistima. Dom naroda BiH nije postupio po rezoluciji do kraja godine”, navodi se u izvještaju.

Arnaut je taj dio izvještaja kratko prokomentirao:

“I tako se Bakir raspravljao sa mnom, branio Đozu, Panđu i Busuladžića, i završio na sivoj listi State Departmenta. Iduća je crna?”, naveo je Arnaut.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});