fbpx

AVDO I ALISA U ZEMLJI ČUDESA: Avdo Avdić od Alise Mutap pravi žrtvu umjesto zločinca!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Dženan Memić, zadobio je teške povrede 08.02.2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži od kojih je 15. 02. 2016. godine preminuo na UKC Sarajevo S tim u vezi, Sarajevsko kantonalno tužiteljstvo, na čelu tada sa Dalidom Burzić, dana 07.03.2016.godine, donijelo je Naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N., osoba, zbog krivičnog djela „Ubistva“, na štetu Dženana Memića, koja istraga je vođena sve do 24.06.2016. godine.

Preko noći je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo prekvalifikovalo krivično djelo: iz „Ubistva“ iz člana 166. KZ F BiH, na štetu Dženana Memića odjednom u teško krivično djelo „Ugrožavanja javnog saobraćaja“ iz člana 336. stav 2. u vezi sa članom 332. stav 1. KZ FBiH, na štetu Dženana Memića, tvrdeći sada, kako je Dženan Memić ipak stradao u prometnoj nesreći, te da su za njegovu smrt odgovorni Ljubo i Bekrija Seferović.

U maratonskom i montiranom procesu Ljubi i Bekriji Seferoviću, Kantonalni sud u Sarajevu donio je dva puta oslobađajuću presudu. U zaključku presude stoji, da je „Sud došao do zaključka, da nema pouzdanih dokaza, da su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović počinili krivičnopravnu radnju, koja im se stavlja na teret“. Presuda je dva puta ukidana od strane Vrhovnog suda F BiH.
I konačno, Vrhovni sud Federacije BiH donio je pravomoćnu presudu, kojom se Ljubo i Bekrija Seferović oslobađaju od optužbe, da su odgovorni za smrt Dženana Memića.

PROČITAJTE JOŠ: NAKON PROSVJEDA: Avdo Avdić stao u obranu Alise Mutap, napao odvjetnika Ferageta, citirao odvjetnika Nobila, koji je prevario obitelj Davida Dragičević!

„Mi nalazimo da za tvrdnju tužilaštva da se događaj desio na način kako je to opisano u optužnom aktu nema dovoljno dokaza“– kazao je predsjedavajući Vijeća Slavko Marić (Vrhovni sud FBiH). I konačno Vrhovni sud F BiH odbacio je optužbe Tužiteljstva KS, da je Dženan nastradao u prometnoj nezgodi tipa nalet vozila na pješaka.

Od samoga početka Muriz Memić i odvjetnik Ifet Feraget tvrdili su, da „Dženan Memić nije stradao u prometnoj nesreći, već da je ubijen na jedan podmukao način“, a da je u predmetu „Dženan Memić“, pod vodstvom tadašnje glavne tužiteljice KS Dalide Burzić i drugih, izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju smrti Dženana Memića, sa ciljem ne otkrivanja pravih ubojica Dženana Memića, pri čemu su u toj namjeri, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno za smrt Dženana Memića optužili dvije osobe Ljubu i Bekriju Seferovića, a koji sa kritičnim događajem u odnosu na smrt Dženana Memića nisu uopće povezane.

Zbog zataškavanja i prikrivanja dokaza, a po prijavi odvjetnika Ferageta, Tužiteljstvo BiH, na čelu sa Tadić, podiglo je optužnicu protiv 5 osoba Zijada Mutapa, Alise Ramić ranije Mutap i drugih. Optužnica je potvrđena. Optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine pa nadalje, pristupili grupi za organizovani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizovana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške fizičke ozljede opasne po život dana 08.02.2016. godine u Velikoj aleji, općina Ilidža, usljed kojih ozljeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo. U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinilaca fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te preduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan zadobio teške fizičke ozljede opasne po život.

Tužilaštvo BiH nastavilo je intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe, a prijavljeno je 45 lica (tužitelja, policije, vještaka..). Ovakav ozbiljan predmet (čitaj Memić), prema stavu Apelacijskog odjeljenja Suda BiH „imao je ozbiljne reperkusije ili štetne posljedice na Bosnu i Hercegovinu, i druge štetne posljedice izvan teritorije datog entiteta ili Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, obzirom da su se o istome oglašavale međunarodne institucije“. A tadašnji Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko spomenuo je nekoliko puta u svome Izvještaju u UN-u slučajeve Dženan Memić i David Dragičević.

Od samoga početka, Avdo Avdić je preko svoga Internet portala po zadatku svojih mentora pokušavao ometati istragu Tužiteljstva BiH u predmetu „Memić“, nastojeći istu predstaviti kao neozbiljnu. Otvoreno je stajao na stranu uhapšenih i pritvorenih u predmetu „Dženan Memić“, braneći osobito Alisu Ramić ranije Mutap.

Dana 16. 06. 2021. godine, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo postupajući po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH izvršili su pretrese na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo, jedna na području općine Ilidža, druga na području općine Stari grad Sarajevo, s ciljem prikupljanja dokaza, rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela koja su predmet istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine u okviru slučaja “Dženan Memić”. Tokom tih aktivnosti policijski službenici Uprave policije MUP-a KS slobode su lišili dvije osobe, i to: Alisu Ramić ranije Mutap i Muamera Ožegovića.

U sklopu aktivnosti Tužiteljstva BiH u predmetu „Dženan Memić“, već mnogo prije su uhapšeni bili Zijad Mutap, Josip Barić i Hasan Dupovac, a koji su po rješenju Suda BiH proveli nekoliko mjeseci u pritvoru, zbog kriminala u predmetu „Memić“.
No, vratimo se hapšenju Alise Ramić ranije Mutap, koja je po Naredbi Tužiteljstva BiH uhapšena 16. 06. 2021. godine zajedno sa Muamerom Ožegovićem, koji su također po rješenju suda proveli jedan mjesec u pritvoru.

Na sam dan hapšenja Alise, Avdo Avdić na svome Internet portalu Istraga.ba oglasio je članak: „Istraga u posjedu dokumenata Tužilaštva BiH: Alisa Mutap uhapšena zbog toga što se ne sjeća, tužilac Hasanspahić ne navodi da je Dženan Memić ubijen“, a u kojem članku je naveo “Iako su joj kao očevicu poznate okolnosti u vezi sa nanošenjem povreda Dženanu Memiću usljed kojih je preminuo, te iako je na osnovu odredaba ZKP FBiH bila dužna navesti sve činjenice i okolnosti koje su joj poznate, iste je svjesno prikrila, a koje činjenice su od ključnog značaja za utvrđivanje načina smrti Dženana Memića”, opisalo je Tužilaštvo BiH “krivično djelo” koje je počinila Alisa Ramić ranije Mutap. Ukratko, ona je uhapšena zato što se “ne sjeća okolnosti smrti Dženana Memića” – utvrdit će Avdo Avdić u svome članku.
Utvrdio je tada to Avdić, da je Alisa uhapšena samo zato što se usljed amnezije ne sjeća činjenica i okolnosti važnih za utvrđivanje načina smrti Dženana Memića, iako je svima bilo poznato i Bogu i narodu, da je Mutapova svo vrijeme glumila amneziju.

U toku postupka svjedočeći pred sudom, Alisa Mutap je svo vrijeme isticala, da ima amneziju, koju je zadobila kritične noći. Alisa Mutap je pred Sudom izjavila, da je „došla u Veliku Aleju sa Dženanom Memićem, da su parkirali u blizini Kaza Grandea, da nije bilo nikoga, da je noć bila mirna, da su izašli iz automobila, krenuli polako prema Velikoj Aleji, da je ona šetala sa svoje desne strane, a on je išao uz nju njezinom lijevom stranom i da su se dodirivali ramenima, te da je u jednom momentu pred kraj hotela Kaza Grande željela nešto da ga pita i okrenula se prema njemu, tada je on trznuo glavom prema njoj i ničega se više ne sjeća, da je sutradan razgovarala sa roditeljima i da su joj oni rekli, da je davala izjavu u policiji i rekla da ih je udarilo auto zelene boje, da se sjetila jedne scene, dva dana nakon događaja, a to je, da je iz ležećeg položaja vidjela vozilo tamnozelene boje, osobu koja je bila kao prljava, razbarušena kosa i nakon toga se sjetila, da je vidjela kako se vozilo to udaljava“.

U odnosu na gore navedeno, Sud je pravomoćno prihvatio iskaz Mutap Alise samo u dijelu, gdje su se nalazili, momenat dolaska u Veliku Aleju na Ilidži, kao i dio izjave, da su šetali, a koje činjenice su utvrđene i potkrepljene ostalim navedenim i provedenim dokazima, dakle, Sud je prihvatio njezin iskaz, sve do momenta kritičnog dešavanja, gdje ista navodi, „da je u jednom momentu pred kraj hotela Kaza Grande željela nešto da ga pita i okrenula se prema njemu, tada je on trznuo glavom prema njoj i ničega se više ne sjeća, da je sutradan razgovarala sa roditeljima i da su joj oni rekli, da je davala izjavu u policiji i rekla da ih je udarilo auto zelene boje, da se sjetila jedne scene, dva dana nakon događaja, a to je, da je iz ležećeg položaja vidjela vozilo tamnozelene boje, osobu koja je bila kao prljava, razbarušena kosa i nakon toga se sjetila, da je vidjela kako se vozilo to udaljava“ – OVAJ DIO ISKAZA SUD JE CIJENIO KAO NEUVJERLJIV, KONFUZAN.

A dana 22. 02. 2016. godine, inspektorica MUP-a Kantona Sarajevo Sanela Hasanbegović, sačinjava Službenu zabilješku u kojoj navodi, da ju je „dana 21. 02. 2016. godine na službeni telefon pozvao Mutap Zijad, otac Alise Mutap, te joj ponovio informaciju, koju je je saopćio dana 20. 02. 2016. godine, te kazao, da je slike navedenih lica pokazao svojoj kćerci Alisi, koja je navela, da jedno od lica sa spiska liči na izvršitelja, kojeg se ona sjeća, a kojeg je opisala u svojoj izjavi policijskim službenicima, te je isti zamolio, da policija procjeni sigurnost njegove kćerke o prepoznavanju navedenog lica sa slike“!

Vještak prof. dr. Abdulah Kučukalić na logičan i stručan način je objasnio Sudu, da Mutap Alisa nije imala takve povrede glave pa samim time ni potres mozga, koje bi mogle izazvati amneziju kod iste, a ovo je potvrdio i vještak medicinske struke dr. Željko Karan, koji je sačinio svoj nalaz i mišljenje o povredama Mutap Alise, te izjavio, da podatak o nesjećanju događaja, povraćanju itd., može ukazati na postojanje potresa mozga, jer osobe koje imaju amneziju za neki događaj koje osjećaju mučninu, nagon na povraćanje ili su povraćale…, takvi simptomi mogu ukazati na postojanje potresa mozga – ono što se zove prolazno funkcionalno oštećenje centralnog nervnog sistema, ali da u raspoloživim medicinskim dokumentima na ime Mutap Alisa nema neurološkog nalaza, kojim bi objektivno bio potvrđen potres mozga.

Iz ovakve konstatacije vještaka, Sudu je bilo jasno, da Mutap Alisa nije imala povrede, koje bi mogle izazvati totalnu amneziju.
„Sud na osnovu svega navedenog nije mogao prihvatiti iskaz svjedoka Mutap Alise, jer je očito, da ista zna što se zaista dogodilo, ali da to ne želi da kaže, samo njezino držanje pred Sudom je bilo popraćeno nesigurnošću, nervozom, te je u konačnici prihvaćen samo dio njezinog iskaza u kojem je izjavila, da se nalazila skupa sa preminulim u ulici Velika Aleja, jer je to nesporna činjenica, koju su potvrdili svjedoci Hrvat Džafer i Nebojša Veljović“ – zaključuje Sud.

No, unatoč tome, Avdo Avdić je i dalje nastavio da brani Alisu Mutap!

Pisali smo, da su dana 11. 09. 2021. godine, sa početkom u 13,00 sati, u Sarajevu, ispred Narodnog pozorišta, na 20.-im protestima “Pravda za Dženana Memića i Davida Dragičevića” su u Sarajevo stigli građani iz Banja Luke, Tuzle, Bihaća, Bugojna, Zenice, Kaknja, Mostara, te cijele Bosne i Hercegovine.
Prema neslužbenim informacijama na protestima je bilo oko 10.000 ljudi. Nakon protesta ispred Narodnog pozorišta, Muriz Memić je građane pozvao da dostojanstvenom šetnjom pođu do Trga Bosne i Hercegovine. Podsjetimo, ovo su bili 20. protesti porodice Memić koja od 2016. godine traži pravdu i istinu o ubistvu svog sina i brata Dženana Memića. Vrhovni sud Federacije BiH odbacio je optužbe Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, da je Dženan Memić stradao u prometnoj nesreći, a porodica mladića od samoga početka tvrdi, da je Dženan ubijen na jedan podmukao način.

Na skupu su govorili odvjetnik Ifet Feraget, Muriz Memić i Arijana Memić, otac i sestra ubijenog Dženana Memića, odvjetnik Senad Pećanin, Suzana Radanović i Davor Dragičević, majka i otac ubijenog Davida Dragičević i drugi.

Ni ovoga puta plaćeni policijski novinar i megafon SDA stranke i osumnjičenog Osmana Mehmedagića – Osmice, ravnatelja OSA-e BiH, nije se suzdržao od svojih ofunjalih komentara i tekstova, koji jedino idu u prilog onima, koji zataškavaju ubojstvo mladića Dženana Memića, a odvjetnika Ferageta, koji svojim angažmanom u slučajevima Memić i Dragičević čini čast advokatskoj komori Federacije BiH i čast građanima Bosne i Hercegovine, čast državi BiH, a to su na skupu poručili građani, nastojao je ismijati.
Možda više čak ni nije bitno što piše, misli ili govori Avdo Avdić, koji se već odavno u druži sa optuženicima za najteža krivična djela: Draganom Mektićem, Asimom Sarajlićem, koji važi za najveću vrhušku SDA stranke, Osmanom Mehmedagićem, koji je pod istragom zbog kriminala i korupcije. Njemu je bitnija družba sa optuženicima, nego sa očevima ubijenih mladića koji traže istinu za svoje ubijene sinove.

Tako je dana 12. 09. 2021. godine Avdo Avdić, (a nakon što je na skupu pružena podrška glavnoj tužiteljici Gordani Tadić), na svome Internet portalu Istraga.ba oglasio javni članak: „Dva smo skupa različita: Kolektivna amnezija u Tuzli i na braniku Gordane Tadić u Sarajevu“, a u kojem, tekstu navodi, da „Gordana Tadić ima amneziju kada je u pitanju Srebrenica, ali u Sarajevu hapsi zbog amnezije“, a nije teško zaključiti, da je Avdo Avdić baš mislio na Alisu Ramić ranije Mutap, koja je uhapšena u Sarajevu, protiv koje je podignuta i potvrđena optužnica pred Sudom Bosne i Hercegovine, zbog organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom Davanje lažnog iskaza.
Tvrdnje Avdićeve, da „Gordana Tadić hapsi u Sarajevu zbog amnezije“ su tvrdnje koje se odnose na Alisu Ramić ranije Mutap, koja je uhapšena u Sarajevu, a koja je glumeći amneziju prikrila i svjesno prešutjela činjenice o ubojstvu Dženana Memića.

Ponovimo, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine tereti Alisu Ramić ranije Mutap, da je: „Iako su joj kao očevicu poznate okolnosti u vezi sa nanošenjem povreda Dženanu Memiću usljed kojih je preminuo, te iako je na osnovu odredaba ZKP FBiH bila dužna navesti sve činjenice i okolnosti koje su joj poznate, iste je svjesno prikrila, a koje činjenice su od ključnog značaja za utvrđivanje načina smrti Dženana Memića”, opisalo je Tužilaštvo BiH tereteći Alisu Mutap – Ramić.

No, unatoč tome, po nalogu onih koji ga plaćaju, Avdo Avdić u svome članku želi predstaviti, da je Alisa Ramić ranije Mutap uhapšena, pritvorena, a kasnije i optužena, jer se „nije mogla sjetiti“ usljed „amnezije“, ko je ubio Dženana Memić, tvrdeći da Alisa zaista ima amneziju, iako je utvrđeno da ju nije ni imala, pa otud Avdićeva tvrdnja u članku, da „Gordana Tadić ima amneziju kada je u pitanju Srebrenica, ali u Sarajevu hapsi zbog amnezije“, ne poštujući tako ni odluke sudova ni zaključke koje su sudovi pravomoćno utvrdili.

Avdićeva tvrdnja u članku, da „Gordana Tadić ima amneziju kada je u pitanju Srebrenica, ali u Sarajevu hapsi zbog amnezije“, ima za cilj, da od Alise Ramić ranije Mutap napravi žrtvu, koju je Tužiteljstvo BiH, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, uhapsilo samo zato što se zbog amnezije ne sjeća činjenica i detalja, a vezanih za način stradanja (ubistva) Dženana Memića, iako je prethodno utvrđeno, da ista nema amneziju, pa su Avdićeve tvrdnje, da „Gordana Tadić hapsi u Sarajevu zbog amnezije“, neosnovane.
Glavna tužiteljica Gordana Tadić i njezin tužiteljski tim nisu uhapsili u Sarajevu „osobu koja ima amneziju“, nego onu (čitaj Alisu Mutap), koja je glumeći amneziju prikrila ključne činjenice o načinu stradanja Dženana Memića. To je zapravo istina.

U intervju za Dnevni avaz od 12. 09. 2021. godine, odvjetnik Ifet Feraget, a govoreći o podrškama porodicama Memić i Dragičević, tvrdi da „nisu za svakoga, a pogotovo za one koji šalju negativne komentare i plasiraju neistine. Povodom ponovnih morbidnih opservacija pojedinih “slobodnogovorećih” botova i jednog novinara (napominjemo Avde Avdića), a koje su u suprotnosti sa konačnom odlukom Vrhovnog suda FBiH u slučaju Memić i odlukom Ustavnog suda BiH u slučaju Dragičević, Feraget ističe da on vjeruje u pravdu jer dokazi govore svojim vlastitim jezikom i ističe da postoji kineska poslovica koja glasi: “Pametan čovjek nauči deset stvari, a vjeruje u jednu, a budala nauči jednu stvar, a vjeruje da ih zna deset“.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI