fbpx

BABO SE VRAĆA: Ivica Todorić obećava da kreće još jače!?

Autor: HTV

LONDON - Na Visokom sudu u Londonu održano je ročište na kojem je sudac Duncan Ouseley odbio žalbu Todorićeve obrane na izručenje Hrvatskoj.

“Ovo me neće zaustaviti i još ću jače krenuti naprijed. U godinu dana skupio sam niz dokaza i informacija i dalje se idem boriti za istinu”, rekao je Todorić nakona izlaska iz sudnice.

“Ovo je za mene bio poslovni potez. Odlučio sam doći u London, ostao godinu dana i za to vrijeme obavio zadaće koje sam sebi postavio”, rekao je. Dodao je da je malo razočaran te da ima pravo na žalbu na istom sudu, ali, kako je rekao, očekuje da će u Hrvatskoj biti za 25 dana.

Na upit je li spreman za Remetinec, Todorić je odgovorio da je spreman na sve, dodajući da ne vidi za što bi u Hrvatskoj mogao biti osuđen.

Rekao je i da je protiv premijera Andreja Plenkovića jučer podnio kaznenu prijavu za udruživanje u zločinačku organizaciju. “Vi znate što ja o tome mislim i znate što se sve događalo. Idem dalje u bitku”, rekao je Todorić.

Ivica Todorić poslao je i pisano priopćenje u kojem je najavio da će se nastaviti boriti protiv korupcije.

Izručenje Ivice Todorića dogovorit će National Crime Agency s hrvatskom policijom. Kad se dogovori dan, Todorić će biti izručen u pratnji britanske policije, a dočekat će ga hrvatski policajci. Ta razmjena može se obaviti i u zrakoplovu u trenutku kada prijeđe u hrvatski zračni prostor, javila je HRT-ova novinarka Silvana Skočajić uživo iz Londona.

Todorićeva odvjetnica Cherie Blair – slučaj se sada vraća u Hrvatsku

Odvjetnica Ivice Todorića Cherie Blaire kratko je prokomentirala konačnu odluku o izručenju njezina klijenta, kazavši da se sada taj slučaj vraća u Hrvatsku.

“Europski uhidbeni nalog je dizajniran kako bi osigurao da britanski sudovi poštuju odluku hrvatskih pravosudnih tijela. Slučaj se vraća u Hrvatsku”, rekla je Blair.

Današnjom odlukom suca Ousleyja prvostupanjska odluka postala je pravomoćna i slijedi Todorićevo izručenje Hrvatskoj.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje osnivača Agrokora Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Današnja rasprava trajala je gotovo tri sata. Iako je na ročištu u rujnu obrana Ivice Todorića najavljivala nove dokaze, na današnjoj raspravi ništa novog nije predočeno i cijela njezina argumentacija se svela na to da je Hrvatska izdala Europski uhidbeni nalog prerano, prije nego što se moglo sa sigurnošću zaključiti da će istraga završiti podizanjem optužnice i suđenjem.

Sudac Ouseley tijekom izlaganja obrane i tužiteljstva postavljao je pitanja, komentirao i davao primjedbe, spominjao razlike u pravosudnim sustavima Velike Britanije i Hrvatske. Nakon rasprave objavio je stanku od sat vremena. Po povratku u sudnicu detaljno je prošao kroz prvostupanjsku presudu iz travnja i zaključio da nema materijala na temelju kojeg bi mogao odobriti pravo na žalbu.

Ubrzo su uslijedile reakcije iz Hrvatske na odluku britanskog suda o izručenju Ivice Todorića. Premijer Andrej Plenković rekao je samo kratko da to ne komentira već nekoliko mjeseci, pa neće ni danas. Čelnik Mosta Božo Petrov ustvrdio je da će izručenjem Hrvatskoj Todorić konačno imati mogućnost otvoriti svoju “crnu bilježnicu”, te da će se onda vidjeti koje su mu političke elite pomogle odnosno “tko je tko u Hrvatskoj”.

Autor: HTV

ZADNJE VIJESTI