fbpx

BAJRAMBAŠIĆ: “Hrvatska je prisvojila teritorij BiH To je velika sramota”

Autor: Dnevnik.ba

Izet Bajrambašić, predsjednik Pomorskog društva BiH, kazao je za kako će “veliko slavlje u vezi spajanja Pelješkog mosta značiti veliku sramotu za Hrvatsku jer je prisvojila teritoriju BiH”.

O ovome, ističe, Europska unije nije znala. Da jeste, smatra, ne bi nikada odobrila izgradnju mosta na ovaj način.

“Jako puno je zastupljena teza da Hrvatska nakon 303 godine spaja svoju teritoriju i to daje potrebu za analizom zašto je to tako. Mi u pomorskom društvu znamo što je to jer postoji puno toga ružnog što Hrvatska prema BiH upravo na moru. Sami most je ipak projekat EU. A 303 godine nema veze sa spajanjem, uvijek je bila spojena i za vrijeme Jugoslavije, nikada nije bilo problema za povezivanja sjevera i juga. Ali razlog prisvajanja teritorije BiH od Hrvatske još 1994. godine kada su donijeli pomorski zakonik kojim su proglasili svoj suverenitet na pomorskoj teritoriji BiH od 14,5 kvadratnih kilometara i obale kopna 24,4 dužnih kilometara. Oni su taj zakon prepisali od 1965. godine iz SFRJ i time prisvojila sva prava Jugoslavije isključujući BiH s mora”, rekao je Bajrambašić.

Bajrambašić: Skrivaju činjenicu da nisu promijenili zakon kojim svojataju bh. teritoriju

Ističe kako će “veliko slavlje u vezi spajanja Pelješkog mosta značiti veliku sramotu” te da time skriva ovu činjenicu da nisu promijenili zakon i da je “prisvojila teritoriju BiH”. Smatra i da “EU ne bi odobrila ovo da su znali za ovaj zakon prije”.

“Hrvatska je objavila svoj pomorski zakon u biltenu UN-a 2000. godine i obavijestila cijeli svijet da BiH nema na moru već samo Hrvatska. To nije dobro”, naglasio je.

Očekuje da će se nakon izgradnje mosta razgovarati o tome da i BiH ima prava na more, kao što je imala u vrijeme Jugoslavije. Na pitanje da li se zakasnilo s reakcijama, kazao je kako su političari pristali na izgradnju mosta i kazali da se može izraditi bez da ugrožava BiH.

Autor: Dnevnik.ba

ZADNJE VIJESTI