fbpx

Bakir Izetbegović bio kod ambasadora SAD-a: “Nema dogovora s Čovićem”

Autor:

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, izjavio je nakon jučerašnjeg iftara u rezidenciji ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Erica Nelsona da ništa nije dogovoreno s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, ali da će do kraja mjeseca biti usvojen budžet i osigurana sredstva za izbore.

“Došao je gospodin Čović, povukao stare teme. Ambasadori SAD-a i EU pokušavaju da se prevaziđu nesporazumi, da stvari krenu nabolje, da se ubrza evropski put, da ubrzamo kandidatski status, da se riješe trenutni problemi poput blokade aranžmana MMF-a. U vezi s Mostarom ćemo se naći sljedeće sedmice”, rekao je Izetbegović.

Naveo je kako ništa nisu dogovorili, ali kako su na tragu kada je riječ o raspodjeli 330 miliona eura od Međunarodnog monetarnog fonda.

“Još uvijek je sve tvrdo, insistiramo na tome da se mora poštovati Ustav. Ne može Vijeće ministara narediti Federaciji kako će izvršiti unutarnju distribaciju novca. Federacija može da potpuno ignoriše to, šta god Bevanda potpiše”, istakao je predsjednik Stranke demokratske akcije.

Napominje kako će sutra biti održana sjednica Vijeća ministara i kako će do tada razgovarati s ministrima iz SDA i direktorom Centralne banke.

“Pokušat ćemo nešto riješiti”, istakao je Izetbegović.

Upitan da li će biti održani izbori 2020. godine, Izetbegović je rekao da misli da hoće u novembru, prenosi Klix.

“Do kraja mjeseca ćemo imati budžet i sredstva za izborni proces”, zaključio je Bakir Izetbegović.

Sastanku je prisustvovao i šef delegacije Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nije želio davati izjave. Prethodno je održao sastanak s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu, odakle je poručeno da ostaju u političkom savezu.

Autor:

ZADNJE VIJESTI