fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Bakir se okružio čobanima i kriminalcima

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Audiosnimak koji je objavio Semir Efendić na kojem se jasno čuje dogovor za “kupovinu” glasa jednog od delegata na unutarstranačkim izborima za prvog čovjeka sarajevske SDA najava je velike afere koja otvara mnoga pitanja.

Ukoliko se utvrdi autentičnost audiosnimka dva su potencijalna scenarija koja mogu voditi ka raspetljavanju novonastalog kuršlusa unutar SDA. Utjecajan i nesumnjivo veoma popularan ako je suditi po broju osvojenih glasova, ali i stabilnosti vlasti u sarajevskoj općini Novi Grad, načelnik Semir Efendić otvorio je svojevrsnu Pandorinu kutiju SDA kadroviranja. U glavnoj ulozi je Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije SDA (komisije zadužene za gotovo sva imenovanja i kadroviranja koje pripada toj stranci) i jedan od najbližih suradnika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Na snimku koji je objavio Efendić evidentno je da Sarajlić, zajedno sa Sabahudinom Delalićem (zastupnik SDA u Skupštini KS) i Muhamedom Šehovićem, SDA vijećnik u Novom Gradu dogovaraju lojalnost glasa nepoznatog delegata koji je umjesto za Efendića trebao biti osiguran kao glas za Fikreta Prevljaka, izabranog predsjednika KO SDA Sarajevo. Ipak, osim te primarne teme zbog koje su se i sastali, Sarajlić i Delalić prije svega iznose još brojne detalje iz bliže i dalje prošlosti kada je riječ o kadroviranju, lobiranju, zapošljavanju, ali i planovima.

Na snimku se tokom razgovora može razaznati da je neimenovani delegat navodno imao zadatak da fotografira glasački listić kada zaokruži Efendića, pa se raspituje kako to da riješi jer je potrebno da fotografira i listić gdje će zaokružiti Prevljaka. Taj detalj govori da je moguće i jedna i druga strana od “svojih” delegata tražila dokaz glasanja i podrške. Ipak, taj detalj je gotovo neuporediv sa nekim drugim iznesenim podacima.

“Bakir i Osmica”

Tri pitanja se posebno nameću iz cijele priče, a to su akteri snimka, prije svega Sarajlić i Delalić potvrdili iznošenjem tih navoda.

Tako je Sarajlić kazao da se u proces izbora predsjednika KO SDA Sarajevo “u subotu i nedjelju” uključio i Bakir, misleći na Izetbegovića, što nameće sumnju da je i lider SDA lobirao direktno za glas kod određenih delegata u korist Prevljaka. Miješanje predsjednika u sam izbor i direktno lobiranje za određenog kandidata otvara mnoga pitanja.

Sarajlić je u dva navrata spomenuo, doduše po nadimku i direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, tvrdeći da je Osmica na njihovoj strani te da se neimenovani delegat koji je predmet snimka ne treba plašiti prepiske na Viberu.

Izbor gradonačelnika Abdulaha Skake

Drugi primjer gdje Sarajlić spominje Osmicu je priča koju je ukratko kao primjer “završavanja” određenih poslova i lobiranja naveo, a riječ je o izboru gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake prije skoro 4 godine. Tada je Skaka izabran sa jednim glasom prednosti u odnosu na protukandidatkinju, a Sarajlić da bi vjerovatno ohrabrio nepoznatog delegata, spominje kako su tada Delalić i on sav posao završili. Tu spominje da su imali i pomoć Osmice, koji je, prema riječima Sarajlića razgovarao s ocem Denisa Stojnića, Zdravkom. Uloga prvog čovjeka OSA-e u tom procesu je posebno pitanje, a naravno otvara se i pitanje regularnosti izbora Abdulaha Skake za gradonačelnika.

“Glumac mi je dužan”

I treće pitanje koje je u ovom trenutku najaktualnije su najave i obećanja nelegalnog, nezakonitog i čistog stranačkog zapošljavanja. Glumac koji se spominje na snimku je Emir Hadžihafizbegović i on bi trebao biti budući ministar kulture. Na objavljenom Efendićevom snimku jasno je da se delegatu kojeg Sarajlić i Delalić “završavaju” obećava zaposlenje žene. Kao potencijalna opcija se spominje neko mjesto u “kulturi”. Delalić se potom uključuje i sugerira da ima informacije da je “prazno u kulturi”, odnosno da ima prostora da se zaposli jer je samo jedna žena zaposlena na ugovor o djelu. Sarajlić također navodi da mu je Glumac dužan, a ima i kod Cvrleta, a Cvrle je Senad Hasanspahić, budući SDA ministar za braniteljska pitanja KS. Sarajlić je siguran u njegovu odanost jer mu je, kako je potvrdio na snimku bio pomoćnik dok je Sarajlić bio načelnik općine Vogošća.
S obzirom da SDA još službeno nije ni preuzela vlast u Kantonu Sarajevo, evidentno je da je stranačko zapošljavanje već u planovima.

Iz cijele ove priče dva su puta. Rukovodstvo SDA može sankcionirati Sarajlića i Delalića, određenim smjenama na unutarstranačkim pozicijama. A druga opcija je da vrh stranke sve ignorira i krene u otvoreni obračun sa Efendićem, a time i sa novogradskom strujom SDA, koja je u KS najbrojnija, najjača i donosi najveći broj glasova.

I ključno pitanje, zašto se Efendić našao u “sukobu” s rukovodstvom SDA? Prije svega jer već završava drugi mandat kao načelnik, mlad je i obrazovan i evidentno želi napredovati hijerarhijski, prije svega u stranci. Međutim, od nosioca liste na izborima 2018. i više od 30.000 glasova koliko je osvojio, te priče da će biti potencijalni premijer Kantona Sarajevo, došao je u situaciju da osim načelničke pozicije neće ništa više dobiti. Na kongresu SDA nije izabran ni za potpredsjednika stranke, niti u predsjedništvo. Očekivalo se da će ga ipak planirati za čelnika SDA Kantona Sarajevo, ali i tu je ostao kratkih rukava.

Priča koja kruži u kuloarima je ta da se vrh stranke plaši da bi Efendić mogao isuviše ojačati i da oni koji kontroliraju većinu procesa ne bi mogli kontrolirati njega pa je najizvjesnija opcija bila zadržati ga i ograničiti na načelničkoj funkciji. Zbog toga je Efendić i zamjerio jer se prilikom izbora predsjednika KO SDA nije dozvolilo obraćanje kandidata, niti su im pročitane biografije.

Sada kada je prljav veš iznesen, očekuje se prvi naredni potez, ali jedno je izvjesno – nešto će se izroditi, a u kantonalnoj SDA Sarajevo više ništa neće biti isto.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});