fbpx

Bakire, ne kunu te što si kocko, džabe se vadiš!

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Iz Stranke demokratske akcije (SDA), povodom audiosnimka koji je objelodanio mnoge nečasne radnje visokih dužnosnika te stranke na čelu sa šefom kadrovske službe Asimom Sarajlićem, poručili su da snimak predstavlja pokušaj destabilizacije novoizabranog organa, ali i da osuđuju eventualne nezakonitosti i manipulacije.

Priopćenje SDA prenosimo u cijelosti:

“Izborna skupština Županijske organizacije SDA Sarajevo je održana u skladu sa Statutom i Izbornim pravilima, tako da novoizabrani Županijski izvršni odbor ima puni legitimitet i legalitet. U redovnoj proceduri nije bilo nikakvih prigovora.

Naknadno objavljeni snimak razgovora predstavlja pokušaj destabilizacije novoizabranog organa SDA. Takav snimak, ako je postojao, trebao se prezentirati odmah po nastanku ili na samoj skupštini, dostaviti rukovodstvu Stranke i nadležnim državnim institucijama.

Sadržajem snimka, njegovom autentičnošću, načinom i motivima nastanka, javne distribucije i eventualne odgovornosti za sve aktere treba da se bave institucije države. Političkom odgovornošću baviće se organi SDA i o tome donijeti potrebne odluke. SDA najoštrije osuđuje sve eventualne nezakonitosti i manipulacije, bez obzira ko ih je počinio”, poručili su iz SDA.

Podsjetimo, na skandaloznom audiosnimku, koji je u javnost plasirao načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, čuje se kako SDA-ovci Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović “završavaju” zapošljavanje u zamjenu za glas za Fikreta Prevljaka na unutarstranačkim izborima, te otkrivaju još niz događaja iz ranijeg perioda.

Na snimku se spominje lider SDA Bakir Izetbegović, direktor OSA-e Osman Mehmedagić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, budući ministar kulture u Vladi KS Emir Hadžihafizbegović, zatim Senad Hasanspahić, budući SDA-ov ministar za boračka pitanja KS…

Glavni akter na snimku je predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić koji je već osumnjičen u predmetu “Bosna”, a u vezi sa krivičnim djelom “udruživanja radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelom primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonitog posredovanja”.

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je danas potvrdilo da u suradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS provjera navode iz medijskih članaka vezano za objavljeni snimak.

Procesuiranje aktera audiosnimka te rasvjetljavanje i ostalih događaja koji se spominju u razgovoru zatražile su opozicijske stranke poput NiP-a, SDP-a, Naše stranke, Nezavisne “Četvorke” iz Skupštine KS te Nezavisni blok.

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI