fbpx

BANJA LUKA: Trebalo je “samo” 12 sati da se usvoji budžet grada od skoro 150 milijuna KM

Autor: dnevno.ba

Gradonačelnik Draško Stanivuković, poslije usvojenog budžeta, kazao je da se nakon duge i teške rasprave došlo do toga da je budžet usvojen jednoglasno.

Trebalo je “samo” 12 sati zasjedanja – skupština grada Banje Luke je u 1.30 sati poslije ponoći, jednoglasno usvojila budžet Grada za 2021. godinu u iznosu od 149,77 miliona KM.

Odbornici su izglasali i četiri amandmana skupštinske većine, koji su kao takvi postali sastavni dio budžeta, a izglasane su i tačke koje su u uskoj vezi sa budžetom, i to zaključci o prijevremenom stupanju na snagu odluka o usvajanju i izvršenju budžeta Grada za 2021. godinu.

Odbornici su usvojili i Odluku o izvršenju budžeta za 2021. godinu, te prihvatili odluku o utvrđivanju stope poreza na nepokretnosti na području grada Banje Luke za 2021. uključujući i amandman skupštinske većine.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, poslije usvojenog budžeta, kazao je da se nakon duge i teške rasprave došlo do toga da je budžet usvojen jednoglasno.

“Konačno je zaustavljena blokada Banje Luke, koja u ovim teškim vremenima može da krene naprijed. Već od jutra krećemo sa generalnim čišćenjem grada, iscrtavanjem ulica, isplatom jednokratnih pomoći, isplatama za javne kuhinje i svega onog što nije moglo biti realizovano zbog blokade budžeta. Sa te strane sam sretan”, kazao je Draško Stanivuković.

Ipak, kako je kazao, doneseno je par odluka koje su izazovne za Banju Luku, poput odluke o stopi poreza na nepokretnosti koja će, kako je kazao – uzeti četiri miliona KM iz budžeta.

“Zbog toga strahujemo za realizaciju svih planova koje smo imali. Međutim, naša parola je da na svaku prepreku reagujemo, savladamo je i pronađemo rješenje”, istaknuo je.

Također, usvojenim amandmanima na odluku o izvršenju budžeta, kako je istakao, onemogućeno mu je da kao gradonačelnik vrši realokaciju sredstava u budžetu, što će ubuduće moći samo Skupština Grada.

“Borićemo se za povećanje prihoda. Pokušaćemo dati sve od sebe da letimo putem promjena kojima smo krenuli. Ono što je ispred nas, jeste rad”, govorio je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine Grada Mladen Ilić kaže da je zadovoljan što je Banja Luka konačno dobila budžet grada za ovu godinu te kako je naveo, skupštinska većina izglasala je sve predložene amandmane, te da će na taj način svi zdravstveni radnici u Banjoj Luci, porodilje i svi oni koji su bili obuhvaćeni amandamanima dobiti određena finansijska sredstva.

“Čeka nas još mnogo posla nakon usvajanja budžeta”, rekao je Ilić

Naime, u usvojenom budžetu planirane su nove investicije i nastavak započetih, te obezbijeđeno finansiranje sportskih i kulturnih aktivnosti i manifestacija, pomoć osjetljivim kategorijama stanovništva, kao i ulaganja u privredne aktivnosti i mnoge druge oblasti života građana.

U oblasti privrednog razvoja, planirane su subvencije privredi u iznosu od 1,2 miliona KM, i to privrednim subjektima u periodu krize u iznosu od 600.000 KM, te pomoć poslovnim subjektima iz oblasti ugostiteljstva i turizma u iznosu od 600.000 KM. Subvencije su predviđene i za javni prevoz, a tu su i sredstva za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji u iznosu od 1,13 miliona KM.

Značajna sredstva planirana su za doznake pojedincima, koje se isplaćuju iz budžeta Grada, a odnose se na sve vidove socijalne pomoći i podrške pojedincima, saopćeno je iz Grada Banja Luka.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI