fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BEĆIREVIĆ: Rezolucija o Srebrenici, “korak prema pravdi i miru”

Autor: Fena

SARAJEVO - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović i Mirsad Mešić (SDPBiH) te Zaim Backović (BPS) uputili su u parlamentarnu proceduru „Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici“.

Bećirović je na press-konferenciji danas u Sarajevu kazao da je žalosna činjenica da i nakon presude Međunarodnog suda pravde, kao najvišeg pravnog organa UN-a, „još  se najviši zakonodavni organ u BiH nije očitovao u vezi s genocidom u Srebrenici i ratnim zločinima u BiH”.

– Mi u BiH živimo u koliziji između dva ideala, ideala mira i ideala pravde. Mi već 20 godina imamo mir, ali mi već 20 godina nemamo pravde u BiH – kazao je Bećirović.

Smatra “da je naša moralna, politička i civilizacijska obaveza da težimo ka miru, pravdi, istini i kažnjavanju svih ratnih zločinaca u BiH”.

– Zato je ova rezolucija jedan korak prema pravdi, korak prema miru i izgradnji trajnog mira u BiH. Sadržaj rezolucije o genocidu u Srebrenici je u interesu svih građana i naroda BiH, jer ova rezolucija ne pravi razliku među žrtvama po nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi – kazao je Bećirović.

Dodao je da tekst rezolucije odaje počast svim žrtvama genocida u Srebrenici i svim nevino stradalim građanima BiH.

Bećirović ističe da je “zločin zločin i ko god ga je počinio mora odgovarati za to”.

– Stoga je jedna od ključnih poruka ove rezolucije da ne smijemo dijeliti žrtve prema naciji i vjeri, i to je vrlo precizno navedeno u točki 2. ove rezolucije. U tekstu rezolucije stoji da se uvažavaju presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, da se uvažava i tekst Rezolucije o Srebrenici koji je usvojio Evropski parlament u Strazburu 2009. godine i posebno da Predstavnički dom naglašava važnost dosljednog poštivanja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida – podcrtao je Bećirović.

Po njegovim riječima, nemoguće je govoriti o genocidu u Srebrenici, a ne spomenuti ulogu međunarodne zajednice. Naveo je da se genocid dogodio u srcu Europe, u zaštićenoj zoni UN-a.

– Zato i danas postavljamo pitanje kako je moguće i zašto međunarodna zajednica i danas dozvoljava negiranje jedinog genocida u Evropi nakon završetka Drugog svjetskog rata. BiH, demokratska Europa i demokratski svijet očekuju odgovor na to pitanje – kazao je Bećirović.

Istaknuo je da je skandalozna činjenica da predsjednik manjeg bh. entiteta, uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, „prijeti razbijanjem BiH i antiustavnom secesijom jednog dijela nedjeljive teritorije BiH”.

– Zato danas želimo vrlo jasno poručiti da je BiH nedjeljiva država i da predsjednik tog entiteta mora imati uvijek na umu da je Bosne i Hercegovine bilo i bez entiteta, ali da entiteta nikada neće biti bez države BiH – kazao je Bećirović.

Naveo je da negatorima genocida u Srebrenici, negatorima države BiH želi poručiti da “svako eventualno raspisivanje antiustavnog, antidejtonskog i nelegalnog referenduma o odcjepljenju bilo kojeg bh. entiteta 2017., 2018., ili bilo koje godine predstavlja čin koji će samo označiti kraj entiteta ili oba entiteta u BiH i predstavljat će početak povratka, u tom slučaju, na legalni ustav Republike BiH”.

– Jer oni koji se igraju s tim temama moraju znati da je do potpisivanja Deytonskog sporazuma postojala kao legalna i međunarodno priznata država, Republika BiH, a sve drugo su bile parailegalne tvorevine na teritoriji države BiH – kazao je Bećirović.

Poručio je da kod usvajanja predložene rezolucije ne treba biti nikakvog pritiska.

– Donošenje ove rezolucije mora biti izraz naše civilizacijske i ljudske obaveze da se izdignemo iznad dnevne politike, iznad uskostranačkih interesa i obaveza, iznad bilo kakvih sujeta i predrasuda. Genocid u Srebrenici je sudski dokazan i to je planetarno utvrđena činjenica koja se ne može negirati – kazao je Bećirović.

Dodao je da će predstojeće glasanje o rezoluciji jedino pokazati da li je i Predstvnički dom državnog parlamenta „spreman da se pridruži svim parlamentima svijeta koji su iskazali svoj stav, da li je spreman da uvaži presudu Međunarodnog suda pravde ili još  imamo na sceni snage koje slijede politiku Ratka Mladića i Radovana Karadžića”.

– Ova rezolucija ne može ni na koji način uticati na međunarodno utvrđenu činjenicu o genocidu u Srebrenici. Ona će samo vrlo jasno pokazati odnos svih političkih aktera u parlamentu BiH prema toj činjenici – kazao je Bećirović.

Naveo je da su, u pripremi ove rezolucije, obavili razgovore s predstavnicima brojnih udruženja koji su dali podršku ovom tekstu rezolucije.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});