fbpx
Foto: Fena

Bećirović: Čović je uzalud pisao Bundestagu! Rješenja po mjeri HDZ-a BiH prihvatljiva su samo totalitarnim režimima

Autor: Dnevno.ba

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović oglasio se povodom prijedloga rezolucije pod naslovom: „Podržati BiH na putu prema boljoj budućnosti“, a koji su u Bundestagu podnijeli njemački zastupnici vladajućih stranaka, odnosno SPD-a, FDP-a i Zelenih.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

– Njemačka je jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih partnera Bosne i Hercegovine i država koja se dokazala kao istinski prijatelj naše zemlje. Izuzetno mi je drago što će se u njemačkom parlamentu otvoriti rasprava o jačanju države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, štetnosti nacionalističko-separatističkih snaga kao i sankcijama protiv svih onih koji potkopavaju ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Posebno važnim smatram otvaranje teme vezane za reformu izbornog zakonodavstva i eliminiranje diskriminirajućih odredbi prema građanima Bosne i Hercegovine koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici „konstitutivnih naroda“ kao i teme o negativnom utjecaju susjednih zemalja na reformu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Jačanje vanjskopolitičke suradnje s Njemačkom, Europskom unijom, NATO-om Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom, ali i svim drugim zemljama i međunarodnim organizacijama koje podržavaju Bosnu i Hercegovine na euroatlantskom putu kao i napore domaćih snaga da u Bosni i Hercegovine uspostave sistem bez diskriminacije i mogućnosti blokada, bit će jedan od ključnih prioriteta za koje ću se zalagati.

Pismo koje je Bundestagu uputio predsjednik HDZ-a BiH Dragana Čovića, kojim se iznova pokušava promovirati uvođenja dodatne diskriminacije u Izborni zakon BiH pod krinkom lažne ugroženosti, je uzaludno. Rješenja po mjeri HDZ-a BiH prihvatljiva su samo totalitarnim režimima i njihovim suradnicima u Hrvatskoj, Srbiji i Rusiji – izjavio je kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI