fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Bećirović smatra da EU, po uzoru na SAD, treba uvesti sankcije Dodiku

Autor: Slobodna Bosna

SARAJEVO - Potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović osudio je jučerašnji govor Milorada Dodikana obilježavanju Dana Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, te je pozvao državne organe i međunarodnu zajednicu da djeluju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je jučer u Banja Luci od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to, kako je kazao, njihov dan.

“Više od polovine onog stroja bit će obučeno u uniforme vojske Republike Srpske, a jedan dio bit će obučen u uniforme Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka da se vidi kontinuitet”, kazao je Dodik.

Bećirović kaže kako je svim političkim ekstremistima u BiH potrebno poslati nedvosmislenu poruku.

“Želim vrlo jasno reći da Miloradu Dodiku, kao i svim političkim ekstremistima u državi BiH, moramo iz državnih organa Bosne i Hercegovine poslati nedvosmislene poruke i vrlo jasno istaći; prvo, da postoji država Bosna i Hercegovina, drugo, da postoje državni organi BiH, i treće, da je krajnje vrijeme da neodgovorni političari kakav je Milorad Dodik prestanu rastjerivati građane, a posebno mlade ljude iz BiH, rastjerivati strane investitore i uništavati bh. ekonomiju”, kazao je Bećirović za Vijesti.ba.

Bećirović dodaje kako ovakvim ratnohuškačkim porukama oni samo doprinose većoj bijedi stanovništva u cijeloj državi Bosni i Hercegovini.

“Mislim da i međunarodna zajednica treba napokon poslati vrlo jasnu poruku i hitno zaustaviti ovakvu antiustavnu, a dodao bih, i petokolonašku politiku Dodika kojom se udara na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Na ovakav flagrantan i bezobziran način odavno neko nije ugrožavao temelje države Bosne i Hercegovine, i to ne smije nikako izmaknuti kontroli”, ističe potpredsjednik SDP-a.

Bećirović je mišljenja kako bi i evropske zemlje trebale razmisliti o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, kako su to uradile SAD.

“Mislim i predlažem da se razmisli, da se osim SAD-a, i pojedine evropske države pridruže sankcijama protiv Milorada Dodika koji predstavlja najekstremnijeg političara, ne samo u BiH, već u cijeloj jugoistočnoj Evropi”, smatra on.

Na kraju krajeva, dodaje Bećirović, mi imamo Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine.

“On je vrlo jasan i u Članu 82, stav b, kaže se vrlo jasno da je bilo koji entitetski zakon ili podzakonski akt koji je u suprotnosti sa odredbama ovog Zakona, da on jednostavno nema prednost u odnosu na državne zakone. Prema tome, imamo državni Zakon o odbrani, on je jasan, i moraju ga svi provoditi, oni koji ne provode Ustav i zakone ove zemlje moraju podlijegati sankcijama a one su poznate i u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine”, kaže Bećirović.

Kada je u pitanju odgovor probosanskih snaga, Bećirović smatra da prije svega moraju da funkcionišu institucije pravne države Bosne i Hercegovine.

“Dakle, moramo tražiti da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i svi drugi nadležni organi rade svoj dio posla. Kada neko udara na državu BiH, onda mora imati odgovor državnih organa BiH, a uz to, mislim da u ovom slučaju treba da bude vrlo jasan odgovor i međunarodne zajednice. Mir u BiH je najvažniji, i za BiH i za Evropu”, zaključio je Denis Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba.

 

Autor: Slobodna Bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});