fbpx

Bevanda otkrio kojeg kandidata za gradonačelnika će podržati vijećnici HRS-a

Autor: dnevno.ba

Kao se približava konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostar sve se više priča o tome tko bi trebao biti novi gradonačelnik Mostara.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, Slaven Zeljko, nedavno je kazao da će novi mostarski gradonačelnik biti kandidat te stranke dr. Mario Kordić, s obzirom da je HDZ BiH relativni pobjednik mostarskih izbora s 13 osvojenih vijećničkih mandata, a dr. Kordić je dobio najveći broj osobnih glasova.

S druge strane, Koalicija za Mostar koju predvodi SDA u prvi plan stavlja nositelja gradske liste te koalicije dr. Zlatka Guzina, dok Bh. blok ( SDP i NS) danima ponavlja da bi nova mostarska gradonačelnica trebala biti Irma Baralija iz Naše stranke (koja je osvojila 2 mandata od ukupno šest mandata koliko ih je osvojio Bh. blok).

Koji je stav HRS-a?

Hrvatska republikanska stranke, unatoč činjenici što će ta stranka imati 3 vijećnika u novom sazivu mostarskog Gradskog vijeća do sada se nije izjašnjavala koga će podržati za gradonačelnika ili gradonačelnicu niti hoće li imati svojega kandidata ili kandidatkinju za čelnu funkciju u gradu na Neretvi.

Zbog toga je Hrvatski Medijski Servis kontaktirao Slavena Bevandu, novoizabranog vijećnika HRS-a i nositelja liste te stranke u gradskoj izbornoj jedinici.

Bevanda je HMS-u kazao da, s obzirom na činjenicu da je Odluka o potvrđivanju rezultata za Gradsko vijeće Mostara u Službenim novinama objavljena 22. siječnja, očekuje kako će konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara biti sazvana 1. veljače, a da će se održati 4 ili 5. veljače.

Upitan hoće li HRS imati svog kandidata ili kandidatkinju za gradonačelnika Mostara, Bevanda kaže da će ta stranka na svojim tijelima odluku donijeti u sljedećem tjednu nakon što bude zakazana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća.

-HRS će tu odluku donijeti u idućem tjednu. Kad se zakaže sjednica (konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća, op. hms) imat ćemo sjednicu Gradskog odbora i Predsjedništva i odlučit će se o eventualnom kandidatu ili kandidatkinju za gradonačelnika Mostara, a do sada kandidata nemamo, kazao je Bevanda.

Sugovornik HMS-a, koji predviđa da će se mostarsko Gradsko vijeće konstituirati 4. ili 5. veljače, očekuje da će se na prvoj sjednici mostarskog gradskog parlamenta konstituirati klubovi konstitutivnih naroda jer su, kako kaže, oni obvezni predložiti kandidate za predsjednika i potpredsjednike Vijeća.

-Očekujemo da će se na prvoj sjednici izabrati predsjednik i dopredsjednici Vijeća, sukladno javnom glasovanju, te da se nakon toga krene u postupak predlaganja kandidata za gradonačelnika Grada Mostara, rekao je Bevanda pojasnivši da je upitno koliko će se stići uraditi taj prvi dan i hoće li biti nastavak sjednice.

Bevanda podsjeća da su moguća tri kruga glasovanja u izboru za gradonačelnika Mostara te da su u prva dva kruga glasovanja potrebne dvije trećine glasova da bi se izabrao gradonačelnik dok je u trećem krugu dovoljna prosta većina prisutnih vijećnika.

-Hoće li se moći završiti sve za jedan dan ne možemo procijeniti, kazao je Bevanda.

Odgovarajući na pitanje koga će HRS podržati za gradonačelnika Mostara ako ta stranka ne bude imala svojega kandidata Bevanda kaže da se još službeno ne zna tko su kandidati za tu poziciju pa se stoga ne bi željeli javno izjašnjavati.

-Vidjet ćemo programe svih kandidata, uvjetovat ćemo našu podršku potpisivanjem odgovarajućih jamstava za uvođenje transparentnosti, borbu protiv korupcije, reorganizaciju gradske uprave, politike odgovornosti – tko se na to obveže i mi ćemo ga javno podržati, kazao je Bevanda.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI