fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Bez Radončićevog znanja Drljača pokušava imenovati Spahića direktorom Fonda!?

Autor: dnevno.ba

Listopadski izbori su iza nas, politička scena se poprilično iskristalizirala a svima je jasno da je najveći gubitnik izbora SDA. Za neke od stranaka koje trenutno participiraju na federalnoj i državnoj razini u budućnosti se više neće niti čuti, sasvim zasluženo. Tu prvenstveno mislimo na DF Željka Komšića koji je (već) otišao u političku povijest.

Izbori su i inače jedinstvena prigoda, da se vide sav jad i bijeda onih koji sjede na dva (i više) stolca, i čekaju izbornu noć da “odvagaju” na koju će stranu.

KENAN SPAHIĆ, MJERNA JEDINICA ZA POLTRONSTVO, KARIJERIZAM I “REKTALNI ALPINIZAM”

O Kenanu Spahiću je i do sada (argumentirano) pisano da je živi primjer “atletičara”, koji je za pet godina promijenio “samo” četiri stranke. Naravno, sve to dobro materijalno kapitalizirajući.

Ovaj Zeničanin, omanjeg rasta i velikih (bolje reći megalomanskih) političko-karijerističkih apetita, živi je primjer kako najlakše opisati bh političku zbilju.

Krenimo redom.

Još do sredine 2015. godine, Spahić je bio “više piskaralo” u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, svakodnevno putujući na relaciji Zenica-Sarajevo-Zenica. Živio je i više nego skromno, sa plaćom ne većom od 1.500 KM, što je za ljude koji ga osobno poznaju njegov realan intelektualno-ljudski limit.

Naravno, Spahić je cijelo to vrijeme bio član SDA, svjestan da svojom intelektualnom potkapacitiranošću i nemogućnošću prilagođavanja urbanoj sredini, kulturnoj i pismenoj komunikaciji,…., jedino preko stranačkih “vojnika” može napredovati.

Ulaskom u vlast DF, 2015. godine Spahić ekspresno postaje član Komšićeve stranke. Zašto? Odgovor je jednostavan. Na čelo Ministarstva rada i socijalne politike dolazi Milan Mandilović, kadar Željka Komšića. 

Spahić u (kratkom) mandatu Milana Mandilovića biva imenovan za pomoćnika ministra, zna se kojim vezama, kako u ministarstvu tako i u Agenciji za državnu službu. No, Spahić je “namirisao novac” i nastavio se šlepati svakome za koga je smatrao da mu može pomoći u daljnjem “napredovanju”. 

U lipnju 2016. godine Komšićev ministar Reuf Bajrović (inače jedan od najvećih političkih i ljudskih ubleha u BiH), podnosi ostavku na mjesto u Vladi FBiH. Nakon što je Čavara ostavku prihvatio, Željko Komšić biva nogiran iz federalne vlade, a na njegovo mjesto ulazi SBB Fahrudina Radončića.

Spahić, po običaju, traži ispisnicu iz Komšićeve stranke i učlanjuje se u Radončićevu stranku, te postaje desna ruka novoizabranog ministra iz SBB Veska Drljače. Spahić (kao i cijelo ministarstvo) je shvatio da Drljača nije “kalibar” za ministra i da se sa njim lako može manipulirati. Tako Spahić (uz Drljačino amenovanje), sam piše tekst natječaja za predsjednika Upravnog odbora Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, kojega je napisao kršeći Zakon o medicinskom vještačenju, te ga potpuno prilagodio samome sebi. Dogovorom SDA i SBB Spahić biva i imenovan na poziciju koju je “zapikirao”.

https://nap.ba/news/32596

SPAHIĆ JE “ZINUO” NA POZICIJU DIREKTORA FONDA ZA PROFESIONALNU REHABILITACIJU I ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM

Svjestan da mu mandat na čelu UO Instituta za vještačenje medicinskog stanja ističe u siječnju 2021. godine i da je “provaljen” kao politički preletač i karijerist, Spahić se prijavio na natječaj za izbor direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i upošljavanje osoba s invaliditetom. U tome mu svesrdno pomaže, očito pogubljeni, Vesko Drljača koji sve ovo skupa radi iza leđa predsjedniku stranke Fahrudinu Radončiću.

Kad je shvatio da mu Drljača sam ne može pomoći, Spahić se daje u potragu za “mentorima” iz drugih stranaka. Tako je, iako član Radončićeve stranke, na listopadskim izborima u Zenici lobirao za svog prijatelja Nezira Pivića. Pivić je inače predsjednik Gradske organizacije SDA Zenica, član Glavnog odbora SDA i aktualni Zamjenik ministra u ministarstvu pravosuđa BiH.

Spahić je “džaba krečio”, Fuad Kasumović je, politički, ponizio Pivića osvojivši tri puta više glasova od nadobudnog SDA pulena. Spahićeva uloga u lobiranju je bila ionako minorna ali dovoljna da Radončić shvati kako mu miševi “napuštaju brod” a u isto vrijeme pokušavaju iskoristiti upravo Radončića da bi se uhljebili prije “raspada sustava”.

Spahić je od imenovanja ove federalne vlade, u jako prisnim odnosima s Novalićevim savjetnikom Goranom Miraščićem. No, on mu ne može pomoći niti da bude dimnjačar na zgradi Energoinvesta, a kamoli nešto drugo.

Spahić baca sve karte i čini sve da si osigura direktorsku poziciju, jer je itekako svjestan da se uskoro vraća na “tvorničke postavke”. Da je očaj nezgodna stvar dokazuje i činjenica da Spahić “ulaz” u SDP BiH traži preko Nerina Dizdara, donedavnog ateista, rušitelja katoličkih svetinja u Stocu, a odnedavno velikog vjernika. Valjda je zaboravio da SDP BiH uopće ne participira u vlasti?!

Spahić očito ide na sve ili ništa. A dobiti će-duplo ništa.  Tim više što se nalazi i pod budnim okom istražnih organa i nadležnog tužiteljstva, zbog više radnji za koje je mislio da će proći “ispod radara”!

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});