fbpx

BEZOBRAZNE CIJENE: Želite na Jahorinu sendvič?! Morat ćete duboko posegnuti u džep!

Autor: dnevno.ba

Da bi pojeli možda i najskuplji sendvič u državi, četveročlana porodica bi morala izdvojiti 135 KM

Najskuplja govedina na svijetu je ona koja se uzgaja u okolini grada Kobea u Japanu. Kilogram ovog mesa košta od 400 do 600 eura. O uzgoju ovih krava kruže razni mitovi, poput onih da ih masiraju, da im daju pivo ili da im puštaju klasičnu muziku, kako bi im meso bilo ukusnije. Ništa od ovoga nije istina. Međutim, ono što jeste je da od uzgajivača možete saznati krvnu liniju do nekoliko koljena unazad za svaki kupljeni komad mesa. KAo da kupujete živtinju za utrke ili izložbe, a ne meso za, recimo, roštilj.

Iako se, vjerovatno, meso ovih krava ne koristi za pravljenje sendviča na Jahorini, po cijenama su “tu negdje”. Na društvenim mrežama su počele kružiti fotografije sendviča koji se prodaje u restoranu Olimp na Jahorini, uz kojeg stoji cijena od nevjerovatnih 15 KM.

Znajući da se po društvenim mrežama nerijetko pojavljuju i lažne fotografije, odlučili smo provjeriti najnoviji mit, postoji li zaista sendvič od 15 KM. Vidjeli smo ga, postoji. Sastoji se od kukuruzne kifle, nekoliko kriški goveđe pečenice (sumnjamo da se radi o japanskoj govedini iz Kobea), malo mozzarelle, lista zelene salate i nekoliko kriški paradajza. Pogledali smo malo bolje, ne bi li vidjeli decimalni zarez između cifara 1 i 5. Nije ga bilo.

Olimp nudi i sendviče za one skromnijeg budžeta, kojima je onaj od 15 maraka preskup. U ponudi su sendvič Ogorjelica, koji se sastoji od kifle, svinjske pečenice, edamera, rukole i paradajza, a košta “samo” 14 KM. Za one kojima je i ova “super povoljna” ponuda preskupa tu je i sendvič Javor, u kojem je, u odnosu na Ogorjelicu, rukola zamijenjena zelenom salatom. On košta tek 12 KM.

Obradovani time da smo otkrili još jedno čudo u BiH, ravno piramidama u Visokom i Gospi u Međugorju, sendič od 15 maraka.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI