fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Bh. specijalce obučavali američki marinci

Autor: Fena

ISTOČNO SARAJEVO - Završen je sedmodnevni program sigurnosne obuke proveden s osobljem Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu i partnerima u Specijalnoj jedinici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, policiji Županije Sarajevo i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Završna vježba planirana je za kraj mjeseca.

U koordinaciji s američkim marincima koji tokom ovog programa borave u BiH, pripadnici jedinica bh. sigurnosnih agencija izveli su danas u Istočnom Sarajevu pred novinarima vježbu policijskog upada u jednu zgradu u simuliranoj potrazi za počiniteljima krivičnih djela.

Kevin Murphy, ataše za sigurnost Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, nakon toga je rekao novinarima da je sedmodnevna obuka ujedno bila prilika za razmjenu iskustava učesnika iz dviju zemalja, upoznavanje o taktikama koje primjenjuju u njihovim aktivnostima te za unapređenje suradnje

Američka jedinica sastoji se od specijalaca za brzi odgovor na sigurnosne izazove i sudjeluje u akcijama u Europi, Africi i širom svijeta.

Njen boravak u BiH, kao i sedmodnevna obuka pripadnika bh. agencija s američkim marincima nemaju nikakve veze sa situacijom u BiH nastalom nakon nedavnog terorističkog napada u Zvorniku, kazali su realizatori programa.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i policije Kantona Sarajevo, čiji su pripadnici osim SIPA-inih, sudjelovali u ovom programu, ističu da je obuka bila dragocjeno iskustvo za sve njih.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});