fbpx
Foto: Marco Bello / Reuters / Guliver Image

Biden: Ovo bi mogao biti najsmrtonosniji uragan u povijesti Floride

Autor: dnevno.ba

Američki predsjednik Joe Biden kazao je danas da bi uragan Ian mogao biti “najsmrtonosniji” uragan u povijesti Floride te kako strahuje od velikog broja mrtvih, prenosi BBC.

– Ovo bi mogao biti najsmrtonosniji uragan u povijesti Floride, rekao je Biden, napomenuvši da brojke trenutno nisu jasne, ali je dobio informacije da bi mogla biti riječ o značajnom broju poginulih.

Biden je govorio u sjedištu Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama (Fema), koja ima zadatak pomagati državama i pojedincima u kriznim situacijama.

Florida i neke druge američke države pogodio je uragan Ian.

Biden je rekao da će savezna vlada pokriti pune troškove čišćenja ruševina te operacije spašavanja na Floridi.

Dodao je da će njegova administracija pokriti većinu troškova za obnovu škola i druge javne infrastrukture koju je oštetio uragan Ian.

Dok se Ian već probijao preko Floride u Atlantik, razaranje koje je za sobom ostavio moglo bi biti među najgorim u povijesti te savezne države, ocijenili su stručnjaci za BBC.

Snažan uragan Ian nanio je štetu golemih razmjera i gotovo uništio neke gradove u američkoj saveznoj državi Floridi, a stižu i informacije o dvije poginule osobe, rekao je danas guverner Floride Ron DeSantis.

Ian se jučer obrušio na kopneni dio jugozapada Floride snagom uragana 4. od 5 kategorija na Saffir-Simpsonovoj ljestvici, da bi danas oslabio na tropsku oluju sa snažnim vjetrom i velikim oborinama te i dalje ima razornu moć.

Gotovo 2 od 11 milijuna kućanstava na Floridi bila su danas ujutro bez struje, većinom u blizini putanje uragana, objavila je specijalizirana mrežna stranica PowerOutage.

Predsjednik Biden je proglasio izvanredno stanje, a oslabljeni Ian je nastavio put prema Južnoj Karolini.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI