fbpx

Biden pozvao Kongres da usvoji paket pomoći vrijedan 908 milijardi dolara

Autor: dnevno.ba

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u petak je pozvao Kongres da što prije usvoji paket pomoći vrijedan 908 milijardi dolara kako bi se pomoglo milijunima građana koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji zbog pandemije koronovirusa.

“Ako Kongres i predsjednik Trump ne budu reagirali do kraja prosinca oko 12 milijuna Amerikanaca ostat će bez naknade za nezaposlene koja im je prijeko potrebna. Situacija je takva da zahtjeva hitnu reakciju i nisam jedini koji to govori. Ako odmah ne reagiramo čeka nas sumorna budućnost. Amerikanci trebaju pomoć i trebaju je odmah”, kazao je Biden novinarima u Wilmingtonu.

Biden je podržao zajednički napor Demokrata i Republikanaca u Senatu da se usvoji paket pomoći vrijedan 908 milijardi dolara, te je najavio da će čim preuzme dužnost predsjednika (20. siječnja) tražiti od Kongresa da se odobri dodatni paket pomoći: “Kongres će u siječnju ponovno morati reagirati, riječ je o stotinama milijardi dolara”.

Podaci za studeni pokazuju da ekonomski oporavak usporava. U studenome je otvoreno 245.000 radnih mjesta, što je znatno manje od procjena koje su predviđale da će biti otvoreno oko 400.000 radnih mjesta.

U proljeće, kada se veći dio SAD-a zbog koronavirusa našao u tzv. “lockdownu”, 22 milijuna Amerikanaca ostalo je bez posla. Unatoč značajnom oporavku američke ekonomije još uvijek nije dostignuta razina zaposlenosti prije pandemije, odnosno broj zaposlenih je za deset milijuna manji negoli u veljači.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI