fbpx

BiH je gora i od Grčke

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina, prema procjeni američke bonitetne kuće Dun & Bradstreet (D&B), kreditno je najnesposobnija zemlja u Europi, s izuzetno visokim rizikom poslovnog okruženja, lošim sustavom plaćanja prema inozemstvu i lošom isplativosti ulaganja.

U rasponu procijenjenih rizika od DB1 do DB7, naša zemlja je dobila ocjenu DB6, što je najniži rejting u regiji.

Sudeći prema ovom rejtingu, BiH je gora čak i od Grčke koja ima rejting DB5. Bosna i Hercegovina je “zemlja vrlo visokog rizika”, navodi ukratko D&D u svom posljednjem, ovomjesečnom izvješću.

Ne može gore

Ovaj rejting, u čijoj izradi su sudjelovale i njezini partneri, srbijanska bonitetna kuća Rating, slovenska Bonitetna hiša te hrvatska Bonline, pokazuje koliki je rizik poslovnog okruženja u nekoj zemlji, daje informaciju o učinkovitosti plaćanja prema inozemstvu kao i o isplativosti potencijalnih ulaganja u neku zemlju. Rejting istodobno pokazuje i izglede stabilnosti, poboljšanja ili pogoršanja rizika.

Što se tiče naše zemlje, procjenjuje se kako se ovakav vrlo visoki rizik neće mijenjati u skorije vrijeme, odnosno da nam u skoroj budućnosti ne može biti gore, ali niti mnogo bolje. D&B navodi kako su izgledi za neki kratkoročni rast vrlo mali.

Ukazujući na složeno unutarnje uređenje, podijeljenost unutarnjeg ekonomskog prostora, postojanje čak 14 vlada i brojne druge nama dobro poznate činjenice, ova bonitetna kuća navodi kako su vlasti pod velikim pritiskom smanjenja javne potrošnje kako bi se ograničio rast javnog duga, ali i ispunili uvjeti za kreditnu liniju MMF-a potrebnu za otplatu i vanjskog, ali i unutarnjeg duga.

Kao mogućnost se spominje i otpuštanje radnika i smanjenje plaća u javnom sektoru, povećanje nekih poreza i trošarina, što će sigurno dovesti i do smanjenja osobne potrošnje.

Kao mogući potezi novih vlasti navode se i smanjenje subvencija/poticaja za neke javne, ali i odabrane privatne kompanije.

Necarinske zapreke

Kao pozitivno, spominje se dosadašnji privremeni trgovinski sporazum te stupanje na snagu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, čime se ukidaju carine na robu koja se uvozi iz zemalja članica.

BiH, osim toga, ima i potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama, zemljama EFTA-e (Norveška, Island, Švicarska i Lihtenštajn)…

Međutim, ističu se necarinske zapreke u vidu kompliciranih uvoznih procedura, tehničkih zahtjeva ili korupcije na granicama.

 

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI