fbpx

BIH još nije donijela odluku: Žrtve ratnog seksualnog nasilje još uvijek bez prava

Autor: dnevno.ba

Više od godinu nakon što je UN-ov Komitet protiv torture zatražio od BiH isplatu naknade štete, besplatnu medicinsku i psihološku podršku i javno službeno izvinjenje preživjeloj ratnog seksualnog nasilja, država još nije ispunila nijednu odredbu ove odluke.

Kako su kazali iz organizacije Trial International, koja radi na ovom predmetu, podnijeli su popratni izvještaj UN-ovom Komitetu, u kojem su navedeni spomenuti zaključci.

Pojasnili su da se kršenjem obaveza predviđenih UN-ovom Konvencijom protiv torture, ali i nizom drugih međunarodnih konvencija čija je BiH potpisnica, uskraćuje ostvarenje njihovih prava i produbljuje osjećaj nepovjerenja prema bh. vlastima.

“Briga o žrtvama ratne torture često je prepuštena organizacijama civilnog društva, a poražavajuća je činjenica da pojedine žrtve, gledajući na dosadašnji tok implementacije ove i sličnih domaćih i međunarodnih odluka, neće ni doživjeti pravdu za vrijeme svog života. Budući da je riječ o prvoj odluci ovog tijela protiv Bosne i Hercegovine, njena implementacija bi predstavljala značajan presedan za bolje i odgovornije postupanje spram žrtava ovog i drugih ratnih zločina”, naveli su iz Trial Internationala.

Umjesto toga, kako su istakli, svjedočimo dugom i sporom procesu implementacije, gdje se nastavlja loša praksa nepoštivanja odluka međunarodnih tijela. Dodali su da osim pravne, država ima i moralnu obavezu, jer preživjelima duguje ozbiljan pristup po pitanju iznalaženja rješenja za ostvarenje prava.

“Potpuno svjesni činjenice da ispunjavanje pojedinih obaveza naloženih odlukom UN-ovog Komiteta, kao što je isplata naknade štete, zahtijeva strateški pristup koji oduzima više vremena i da u složenoj strukturi odlučivanja u BiH postoje i određene pravne, administrativne, kao i finansijske prepreke, javno službeno izvinjenje, koje je za razliku od navedenog lakše provodivo, zaista predstavlja minimum koji Bosna i Hercegovina mora što prije ispuniti prema preživjeloj iz ovog predmeta, ali i drugim žrtvama ratne torture u državi”, kazala je Lamija Tiro, pravna savjetnica Trial Internationala.

Podsjećamo, 2019. godine UN-ov Komitet protiv torture donio je historijsku odluku kojom je osudio Bosnu i Hercegovinu i zatražio da isplati naknadu štete, pruži besplatnu medicinsku i psihološku podršku i da javno službeno izvinjenje preživjeloj ratnog seksualnog nasilja, gospođi A., koja je 1993. godine pretrpjela silovanje.

Iako je počinitelj zločina pravosnažno osuđen i obavezan na isplatu naknade štete preživjeloj, do naplate nije došlo. Budući da država nije osigurala da joj se u situaciji u kojoj počinitelj nema sredstava isplati naknada štete, Odlukom 854/2017 Komiteta je zaključeno da je preživjeloj onemogućeno efektivno i provodivo pravo na adekvatnu i pravednu naknadu, kao i što potpuniju rehabilitaciju.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI