fbpx

BIH PRIJETNJA nije Rusija, nego oni koji podrivaju dijalog konstitutivnih naroda

Autor: Glas Srpske

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Igor Kalabukhov izjavio je da se Rusija ni na koji način ne može smatrati prijetnjom za BiH jer se zalaže za svestrani razvoj ravnopravnih i obostrano korisnih odnosa s BiH.

– Prijetnju predstavljaju oni koji joj kategorički nameću smjernice razvoja, miješaju se u unutarnje političke procese, svojim neodgovornim djelovanjem podrivaju dijalog konstitutivnih naroda, što je jedina osnova za uspostavljanje klime stabilnosti i pomirenja u BiH – rekao je Kalabukhov za Glas Srpske.

Komentirajući tvrdnje odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da je primjetan rastući utjecaj Rusije i Kine u BiH, Kalabukhov je naveo da je visoki predstavnik u BiH osoba koja fokusira napore cijele međunarodne zajednice, uključujući Rusiju i Kinu.

– Nažalost, posljednjih godina visoki predstavnik počeo je sebe doživljavati ne kao posrednika u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, već kao provoditelja isključivo “europske ideje”, kojoj navodno smetaju “maligne snage” – naglasio je Kalabukhov.

Na pitanje kako komentira Inzkov poziv upućen EU da se jače angažiraju u BiH zbog jačanja utjecaja Rusije i Kine, Kalabukhov je istakao da je određivanje prioriteta vanjske politike isključiva nadležnost BiH, a ne visokog predstavnika i njegovog ureda.

Autor: Glas Srpske

ZADNJE VIJESTI