fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Guliver

BIH svrstana u skupinu strateški bitnih zemalja za NATO. Poslat će posebnog savjetnika u Sarajevo?

Autor: Dnevno.ba

Dodjeljivanjem paketa dodatne podrške u izgradnji obrambenih kapaciteta BiH je odlukom zemalja članica Sjevernoatlantske alijanse svrstana u skupinu strateški bitnih zemalja za NATO, izjavio je danas novinarima u Madridu neimenovani visoki dužnosnik ovog saveza.

Ovaj pojačani angažman NATO-a predstavlja praktičnu i političku podršku uvedenu zbog mogućeg, kako je rečeno, potpadanja pod utjecaj Rusije uz napomenu da je „bolje spriječiti nego liječiti“.

U povijesti NATO-a do sada je dodijeljeno samo pet ovakvih paketa podrške, a od jučer su zemlje koje imaju takav status Gruzija, Moldavija, Irak, Jordan, Indonezija Mauritanija i BiH.

Ove mjere podrške za BiH podrazumijevaju političku i praktičnu podrška NATO-a, koja će se zasnivati na već postojećim okvirima uspostavljene suradnje.

Prema riječima neimenovanog visokog dužnosnika NATO-a, razmatra se uvođenje političkog savjetnika pri NATO stožeru Sarajevo koji je za sada samo vojno kapacitiran.

S obzirom na to da jučerašnja odluka zemalja saveznika predstavlja samo stvaranje okvira suradnje, službenica NATO-a je navela da će se do kraja godine sa sugovornicima u BiH raditi na razvoju tog paketa.

“Nema službenog roka, ali među zemljama saveznicima postoji osjećaj žurnosti. Savjetnici su nam dali politički mandat da razvijemo detalje. Glavna odluka jučer jest da se da zeleno svjetlo i radi s BiH na razvoju pakta. U praktičnom smislu to znači da smo dobili sveobuhvatnu vodilju i značajan signal da se BiH smatra partnerom u grupi zemalja koje saveznici smatraju od izuzetne političke važnosti”, navela je dužnosnica NATO-a.

Rekla je da je ipak konačna odluka na BiH – želi li ići euroatlantskim putem te da je za NATO riječ o zemlji koja je aspirant za članstvo.

“Mi želimo to da se dalje razvija. Kada smo prije nekoliko dana pred summit razgovarali s predstavnicima BiH iz različitih institucija i etničke pripadnosti prema mojem shvaćanju svi su bili privrženi ovim mjerama. Jedinstven glas i konsenzus, koliko mogu reći, postoji”, navela je

Ukazala je da se suradnja NATO-a i BiH ne počinje od nule nego se razvija od 2007. godine.

“Ne namećemo nikome ništa i sve je na dobrovoljnoj osnovi. NATO podržava euroatlantski put BiH i bez predrasuda se držimo principa da je pravo svake zemlje da izabere svoj put bez ikakvog utjecaja”, rekla je visoka dužnosnica, prenosi Srna.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});