fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BiH tražit će novi kredit od MMF-a za podršku proračunima

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina tražit će novi kredit od Međunarodnog monetarnog fonda za podršku proračunima, a iznos zajma još nije poznat, potvrđeno je "Dnevnom avazu" iz više izvora. Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Ron Van Rooden, danas dolazi u posjetu BiH, gdje će boraviti do 13. svibnja, potvrdio je jučer rezidentni predstavnik u BiH Ruben Atoyan.

Delegacija će voditi razgovore u okviru tzv. članka 4, a odnose se na ukupno stanje ekonomije i financija u državi, ali glavnina razgovora bit će o nastavku suradnje BiH i MMF-a. Vlasti BiH tokom ovog perioda očekuju mukotrpni razgovori kako bi bio zaključen “životno” potrebni novi aranžman s ovom međunarodnom financijskom institucijom.

Fiskalno vijeće

Također, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić za danas je zakazao sjednicu Fiskalnog vijeća BiH, na kojoj se s predstavnicima MMF-a trebaju iskristalizirati početni stavovi novih pregovora.

Naši izvori uključeni u ovaj proces rekli su nam da se bh. vlasti, a to je skoro pa sigurno, uopće ne trebaju nadati nastavku aktualnog aranžmana koji istječe u junu, s obzirom na to da predstavnici MMF-a dolaze kako bi ga definitivno zaključili te razgovarali o eventualnom otvaranju novog aranžmana.

– Neisplaćene tranše s kraja prošle godine ukupne vrijednosti od 300 milijuna KM, od čega 200 milijuna KM pripada FBiH, a 100 miliona RS, ako dođe do dogovora, trebale bi postati dijelom novog aranžmana. O ishodu razgovora o novom kreditu ovisit će i to hoćemo li dobiti 300 milijuna KM tzv. ekstenzivnog aranžmana, odobrenog zbog poplava – kazao je „Avazov“ izvor.

Sigurno je da vlasti mogu zaboraviti na 11. i 12. tranšu kreditnog aranžmana, koje su trebale biti isplaćene u ožujku te lipnju ove godine, a trebale su iznositi po 21 milijun KM.

Pismo namjere

Guverner Centralne banke (CB) BiH Kemal Kozarić potvrdio je jučer u izjavi za “Avaz” da će naša zemlja zaključiti postojeći aranžman i zatražiti novi, a da bi tranše koje nisu isplaćene trebale biti uključene u novi aranžman.

– Tokom lipnja trebali bismo precizirati pismo namjere, u kojem će biti sadržan plan reformi, a ako razgovori budu uspješni, novi kredit mogao bi biti odobren u kolovozu ili u rujnu – kazao je Kozarić za “Avaz”.

Dodao je da visina kredita tek treba biti definirana te da još nije bilo govora o uvjetima.

No, “Avaz” saznaje da tokom posjete Misije MMF-a još treba utvrditi manjkove u entitetskim proračunima te postojeće kreditne obaveze da bi u konačnici bio definiran potencijalni iznos novog kreditnog aranžmana. Cijeni se da bi, zbog teške dubioze u budžetima, on mogao biti čak i veći od prethodnog.

Reforme su najveća prepreka

No, ono što najveću glavobolju bh. vlastima trenutno predstavlja jeste, kako pouzdano saznajemo, rezolutan stav MMF-a o tome da bez novog zakona o radu, koji treba omogućiti fleksibilnije tržište rada, neće biti ništa od novog aranžmana!

– To nam je rečeno i u Washingtonu. Osim toga, u novom aranžmanu trebamo očekivati još nekih novih finesa. Uvjeti koji se tiču novog zakona o radu jesu ograničenja roka važenja kolektivnih ugovora, duži rok za ostvarivanje prava na radni odnos na neodređeno vrijeme. Također, tražit će se i izmjene nekoliko poreznih propisa radi jačanja porezne discipline. Sve to su postojeći uvjeti iz siječnja – kazao nam je dobro upućen sugovornik blizak federalnim vlastima.

1,2 milijarde KM ukupno iznosio aranžman koji je odobren 2012. godine

880 milijuna KM od toga isplaćeno bh. vlastima 

Autor: Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});