fbpx
Foto: Fena

BiH zbog kompliciranog sustava odlučivanja onemogućena je da hitno reagira na pozive za pomoć iz Turske

Autor: Dnevno.ba/HINA

Komplicirani sustav odlučivanja u BiH ponovo je onemogućio tu državu da, unatoč verbalnoj spremnosti, hitno reagira na pozive iz Turske za pomoć u suočavanju s posljedicama katastrofalnog potresa.

Dužnosnici s različitih razina vlasti u BiH jučer su odvojeno poslali na desetke brzojava sućuti političarima i narodu Turske, no do danas nisu bili u stanju donijeti odluku o koordiniranom slanju pomoći.

“Odluka o slanju pomoći naći će se na dnevnom redu tek na Vijeću ministara”

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić danas je kazao novinarima kako će se odluka o slanju pomoći Turskoj tek naći na dnevnom redu Vijeća ministara.

“Očekujem da Vijeće ministara što prije usvoji ovu odluku i da time budu otvorena vrata za pomoć i slanje pripadnika civilnih zaštita i Federacije BiH i Republike Srpske”, kazao je Nešić za portal Faktor.

Vlasti Republike Srpske odlučile Turskoj samostalno poslati pomoć

BiH nema sustav civilne zaštite na državnoj razini kao što nema ni jedinstveni broj za pozive u hitnim slučajevima, jer se njegovoj uspostavi usprotivila Republika Srpska, koja inzistira da to budu isključivo ovlasti entiteta.

Tako su vlasti RS-a i ovoga puta odlučile pomoć Turskoj poslati samostalno, pa je danas posebnim zrakoplovom za Ankaru otputovao tim od dvadesetak pripadnika entitetske civilne zaštite s opremom za potragu i spašavanje, a ispratio ih je osobno Milorad Dodik.

“Prihvatili su tu pomoć i u Tursku idu kvalificirani ljudi”, kazao je tijekom dana predsjednik vlade RS-a Radovan Višković.

Ministar Nešić kaže kako je to stvar dogovora koji je RS postigao s Turskom pa su odlučili kako neće čekati na suglasnosti vlasti BiH.

Pomoć spreman pružiti i Crveni križ BiH

Pripadnici civilne zaštite Federacije BiH pak još čekaju suglasnosti u samoj zemlji i pripremaju se na put u Tursku automobilima. Pomoć je spreman pružiti i Crveni križ BiH.

“To su ekipe s ukupno 30-40 ljudi, opremljene za te namjene i spremne za angažman, ali čekamo poziv u slučaju potrebe, jer Crveni polumjesec Turske na terenu već ima oko 150 spasilačkih timova, a pomoć stiže iz cijelog svijeta”, kazao je za portal Dnevnog avaza Husein Kličić, potpredsjednik Crvenog križa BiH.

Ministar obrane BiH Zukan Helez potvrdio je kako je vojska spremna poslati u Tursku posebni medicinski, inženjerijski i tim za spašavanje, no za to joj treba suglasnost Predsjedništva BiH. Nada se kako će troje članova državnog vrha biti brzo u stanju donijeti takvu odluku na telefonskoj sjednici.

Nevladina udruga već skupila 500.000 KM pomoći

U osiguranju pomoći Turskoj puno se učinkovitijim od države i entiteta pokazala nevladina udruga koja djeluje pod nazivom Pomozi.ba.

Udruga je već u ponedjeljak uspostavila poseban broj za humanitarne telefonske pozive i do utorka na taj način prikupila oko 500 tisuća KM namijenjenih kao pomoć stradalima u potresu u Turskoj i Siriji.

“Iako uvijek računamo na značajnu potporu naših građana, ipak nismo vjerovali da ćemo dobiti ovoliki odaziv za navedenu akciju! Hvala vam od srca na tome”, poruka je svima koji su pomogli, objavljena na Facebook stranici ove organizacije. U samo 24 sata Udruženje Pomozi.ba prikupilo je oko 500.000 KM pomoći stanovništvu Sirije i Turske.

Više nevladinih organizacija pokrenulo akcije pomoći Turskoj

Caritas i druge nevladine organizacije također su pokrenule akcije potpore potresom pogođenim stanovnicima Turske i Sirije.

Caritas Bosne i Hercegovine uputio je u utorak poziv za sudjelovanje u humanitarnoj akciji “Pomozimo stradalima od potresa u Turskoj i Siriji” pozivajući na solidarnost i pomoć u nevolji.

Više nevladinih organizacija, među kojima je i Udruženje građana “Zajedno za naš grad” iz Mostara pokrenulo je akciju za pomoć narodu Turske nakon strašnih potresa koji su pogodili ovu zemlju te odnijeli više tisuća života.

 

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI