fbpx

BIJELA KUĆA OTKRILA DETALJA! Evo o čemu su pričali Xi i Biden čak sat i pol telefonom!

Autor: Dnevno.ba

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je telefonski sa svojim kineskim kolegom Xijem Jinpingom oko 90 minuta u četvrtak, rekao je visoki američki dužnosnik, a obojica su čelnika istaknula da je potrebno učiniti sve kako natjecanje između dva najveća svjetska gospodarstva ne bi preraslo u sukobe.

Odnosi između Washingtona i Pekinga na najnižoj su točki u posljednjih više desetljeća, i bio je to tek drugi razgovor dvojice čelnika otkad je Biden u siječnju preuzeo dužnost.

Bijela kuća priopćila je da se razgovaralo o “strateškim pitanjima”, uključujući područja na kojima dvije zemlje imaju zajedničke interese, ali i područja na kojima su im interesi suprotstavljeni.

Visoki američki dužnosnik kazao je da se razgovor fokusirao na ekonomska pitanja, klimatske promjene i pandemiju Covida-19.

Kineski mediji objavili su da je razgovor dvojice čelnika bio “iskren” i “sveobuhvatan”, te da je predsjednik Xi upozorio da američka politika prema Kini otežava razvoj odnosa između dvije zemlje. U kineskom izvješću dodaje se da su dvije strane dogovorile da će održavati redovite kontakte na najvišoj razini, te da će od svojih radnih skupina za suradnju tražiti da pojačaju komunikaciju.

Dosadašnji kontakti između dviju administracija od veljače, kad su Xi i Biden prvi put razgovarali, nisu donijeli napredak u nizu spornih pitanja, od borbe protiv klimatskih promjena, preko pitanja poštivanja ljudskih prava, do istraživanja porijekla novog korona virusa.

Posljednjih mjeseci Kina i SAD gotovo svakodnevno se međusobno optužuju u raznim pitanjima, nameću sankcije dužnosnicima duge strane i kritiziraju drugu stranu zbog nepridržavanja međunarodnih obveza.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI