fbpx

BIJELA KUĆA pozvala Rusiju na deeskalaciju tenzija s Ukrajinom

Autor: Dnevno.ba

Bijela kuća je u petak pozvala Rusiju na deeskalaciju tenzija s Ukrajinom, pri čemu je direktno izrazila zabrinutost zbog jačanja kapaciteta ruske vojske.

– Veoma smo zabrinuti ruskim vojnim aktivnostima i oštrom retorikom prema Ukrajini i pozivamo Moskvu na deeskalaciju tenzija – izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, javlja Reuters.

Ovim povodom se oglasio i ruski predsjednik Vladimir Putin. U četvrtak je rekao da Zapad previše olako shvata ruska upozorenja da ne “prelazi crtu”.

Kremlj je u petak saopćio da su te izjave odgovor na provokativne akcije NATO-a, uključujući naoružavanje Ukrajine. Službeni Kijev se protivi povećanju ruske vojne aktivnosti u blizini granice dužine 1.944 kilometra koju dijeli s Rusijom.

Uprkos rastućem spisku nesporazuma, Kremlj održava kontakte na visokom nivou s Washingtonom i više puta se razgovaralo o mogućem samitu između Putina i američkog predsjednika Joea Bidena koji bi bio nastavak njihovog prvog sastanka u Ženevi u lipnju, za koji je Putin rekao da je otvorio prostor za poboljšanje odnosa između ove dvije zemlje.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI