fbpx

Bivša francuska ministrica pod istragom zbog postupanja s pandemijom

Autor: Fena

Protiv bivše francuske ministrice zdravstva Agnes Buzyn vodi se službena istraga zbog postupanja s pandemijom COVID-19, rekao je u petak sudski dužnosnik Reutersu.

Ovaj razvoj događaja označava jedan od prvih slučajeva u svijetu gdje je vodeći zvaničnik javnog sektora pravno odgovarao za način rješavanja pandemije COVID-19, javlja Reuters.

Buzyn, ministrica zdravstva od maja 2017. do veljače 2020., podnijela je ostavku na početku pandemije kako bi se kandidirala za gradonačelnicu Pariza, nakon što je kandidat vladajuće partije LREM Benjamin Griveaux bio primoran da se povuče nakon skandala vezanog za snimke seksualnih radnji.

Izgubila je kandidaturu u Parizu, pa je na kraju u januaru imenovana u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) u Ženevi, zaduženu za praćenje multilateralnih pitanja.

Njene aktivnosti istražuje Cour de Justice de La Republique, specijalni sud koji se bavi žalbama protiv ministara.

U fokusu su pitanja koja se postavljaju u mnogim zemljama: je li vlada bila dovoljno spremna za suočavanje s pandemijom i jesu li mnoge promjene politike i zaokreti, uključujući nošenje maski, odraz razvoja nauke ili politički propusti.

Biti pod formalnom istragom samo je prvi korak. Suci će nakon daljnjeg razmatranja slučaja odlučiti da li treba odbaciti predmet ili da li postoje dovoljni dokazi o nedozvoljenim radnjama da bi se taj slučaj prenio na sud.

Ovo je dio šire istrage o vladinom postupanju s pandemijom, a očekuje se da će Buzynov nasljednik u ministarstvu zdravlja Olivier Veran također biti pozvan na razgovore.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI