fbpx

Bivši trener i sportski direktor Dinama ponovno na sudu. Odvjetnik Rajić: Nema uvjeta za izručenje, suđenje ne bi bilo fer

Autor: dnevno.ba

Bivši trener i sportski direktor Dinama Zoran Mamić (50) pojavio se na ročištu u Sarajevu u ponedjeljak na Sudu BiH zbog zahtjeva Hrvatske za izručenje zbog pravomoćne sudske presude za izvlačenje novca iz Dinama, prenosi 24sata.hr.

Počelo je u 13 sati, a još se čeka odluka Suda.

Mamiću je Vrhovni sud u ožujku prošle godine smanjio zatvorsku kaznu za tri mjeseca, na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru s četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca.

Mamić je isti dan podnio ostavku na pozicije u Dinamu i otišao u Bosnu i Hercegovinu, gdje je izvan dohvata hrvatskog pravosuđa. Sud BiH lani je već utvrdio da nema uvjeta da mlađeg brata također pravomoćno osuđenog Zdravka Mamića (62) izruče Hrvatskoj.

– Ukazujem na činjenicu da je Tužiteljstvo BiH u podnesku jasno naglasilo da nema uvjeta za izručenje gospodina Zorana Mamića. On je državljanin Bosne i Hercegovine. Bila bi moguća samo primjena Ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, međutim nema uvjeta po tom ugovoru. I s obzirom na vrijeme kad su navodno počinjena kaznena djela i zadovoljenje principa obostrane kažnjivosti – rekao je Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić.

– Isto tako, trebamo ukazati na činjenicu da se postavlja pitanje bi li gospodin Mamić imao pravično i fer suđenje s obzirom na već poznate činjenice vođenja postupka protiv sudaca Županijskog suda u Osijeku, na činjenicu da su suspendirani, da se vodi stegovni postupak, a to ukazuje na odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske. Njom je djelomično ukinuta presuda Županijskog i Vrhovnog suda, odnosno gospodina Vrbanovića. Jasno je detektirano da taj postupak nije bio fer, odnosno da nije bilo nepristranog suđenja – dodao je.

Vrhovni sud naložio je ponovno suđenje zbog optužbe da je Mamić poticao Pernara na zloporabu, a izručenje traži i zbog istrage oko podmićivanja sudaca u Osijeku.

– Nemamo dvojbe da neće biti udovoljeno zahtjevu Republike Hrvatske i očekujemo da će Hrvatska postupiti po zahtjevu Zorana Mamića da ustupi kazneni progon Bosni i Hercegovini, odnosno eventualno izdržavanje kazne u BiH, što je sukladno međunarodnoj pravnoj pomoći i međusobnim ugovorima o izručenju – zaključio je Mamićev odvjetnik.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI