fbpx
Foto: AP Photo/File via Guliver

‘NA GRANICI SU STALNE PROVOKACIJE’ Lukašenko optužuje Ukrajinu: Konstantno se provodi izviđanje našeg teritorija

Autor: dnevno.ba

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je susjednu Ukrajinu u utorak da je poslala 15.000 vojnika na granično područje kako bi izgradila obranu i provela izviđanje, što je nazvao provokativnim akcijama.

Lukašenko je dopustio svojem bliskom savezniku Rusiji u veljači da koristi bjeloruski teritorij za invaziju na Ukrajinu. No rekao je da Bjelorusija nije strana u sukobu i da njegove snage nisu uključene.

U izjavi koju je prenijela državna agencija BelTA, Lukašenko je rekao da je ukrajinska postrojba koja je došla na granicu blokirala ceste i uspostavlja kontrolne točke i vatrene položaje.

– Jednom riječju, nisu samo podignute barikade već i izgrađen zid. Konstantno se provodi optičko, radioelektroničko i radiotehničko izviđanje našeg teritorija, vojske i objekata, rekao je Lukašenko.

– Često svojim bespilotnim letjelicama krše crtu državne granice. I pritom se brinu i brinu: ‘Ne dajte Bjelorusiji da uđe u rat’. A na granici su stalne provokacije.

Ukrajinski dužnosnici nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Lukašenko je rekao da je njegova zemlja uključena u sukob samo toliko kako bi spriječila njegovo širenje u Bjelorusiju i kako bi “spriječila napad na Bjelorusiju pod krinkom specijalne vojne operacije iz Poljske, Litve i Latvije”.

– Kao što sam rekao Rusima, nitko neće pucati u leđa s teritorija Bjelorusije, naglasio je.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI