fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
SCREENSHOT - Hrt

Blago Zadro je simbol borbe za slobodu Hrvatske: “Sine, pancirku ne nose moji vojnici pa neću ni ja”

Autor: dnevno.ba

“Sine, pancirku ne nose moji vojnici pa neću ni ja”, rekao je 16. listopada 1991. Blago Zadro, prvi hrvatski general – bojnik, zapovjednik obrane Borovog naselja i 3. bojne 204 brigade HV za Borovo Naselje i Trpinjsku cestu.

Istoga dana četnici su ga ubili kod Vinogradske ulice u Vukovaru.

Radi se o legendarnoj izjavi Blage Zadre kojoj je svjedočio njegov suborac Dragan Luketić tijekom srpske agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu.

– Bio sam kod Zadre kad mu je zazvonio telefon. Njegova supruga se javila i vrisnula. Blago mi je objasnio da četnici često zovu kad je on na terenu i prijete da će ih zaklati. Blago je uzeo slušalicu i rekao: “Nemojte psovati, mi smo kršćani, katolici. Nismo navikli na takve riječi. Nego ovako, gledaj… Ja sam Blago Zadro, Bosanska 11, ključ je u prozoru, u svako doba otključaj i uđi, ali dobro razmisli kako ćeš izaći”.

Takav je bio Blago Zadro.

Zapovjednik Blago Zadro, heroj s Trpinjske ceste, poginuo je na današnji dan prije 31 godina.

Pokošen je rafalom kod Vinogradske ulice u Vukovaru.

Fotograf Mišo Lišanin,  tada 24-godišnji mladić zatečen usred rata, snimio je jednu od najimpresivnijih fotografija Blage Zadre, usred ratnog vihora, obrane domovine. Za 24sata.hr ispričao je prije nekoliko godina kako je nastala fotografija.

– Bila je to nedjelja, točan datum je 8. rujna 1991. godine, 12 sati. Rat još nije bio u pravom zanosu, ali miris straha bio je u zraku. Otišli smo do kriznog stožera u Vukovaru i htjeli smo ići vidjeti silos u polju u kukuruzištu. Pristali su, a do tamo nas je vodio glavom i bradom Blago Zadro. Kako bismo došli do silosa, morali smo prijeći prugu, a tu je neprijatelj vrebao i čekao neku grešku kako bi pucao. Hrvatski vojnici stavili su vlak i uz pomoć njega, skrivajući se od neprijateljske vojske, prelazili je. Na putu do silosa prvi je prugu prešao Blago Zadro kako bi bio siguran da je sve čisto, a u povratku on je bio zadnji. U čučnju su prelazili i čuvali glavu. Kad sam prešao, okrenuo sam se i “opalio fotografiju” svojim fotoaparatom Minolta 9000. Sunce je pržilo, a Zadro je s puškom i Motorolom u šprintu stigao do nas – ispričao je.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});