fbpx

BLINKEN ZABRINUT ZBOG SITUACIJE U KAZAHSTANU: Rusi će se teško povući, veoma teško ih je izbaciti

Autor: Dnevno.ba

Američki državni tajnik Antony Blinken izrazio je zabrinutost zbog dolaska ruskih vojnika u Kazahstan, rekavši da će se oni teško povući.

“Lekcija iz novije povijesti je da kada su Rusi u vašoj kući, ponekad ih je veoma teško izbaciti”, upozorio je državni tajnik na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Kazahstan je ovog tjedna pogođen najnasilnijim prosvjedima otkako je zemlja stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, s više desetaka mrtvih demonstranata, ali i policajaca i sigurnosnih snaga.

Prosvjedi su počeli na zapadu zemlje zbog naglog poskupljenja goriva, ali su se ubrzo proširili i ukazali na šire nezadovoljstvo situacijom u zemlji kojom ista partija vlada od sticanja nezavisnosti.

Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), na čijem čelu je Rusija, poslala je, na zahtjev Tokajeva, zajedničke mirovne snage u Kazahstan. Njihov je zadatak, kako je priopćeno , zaštita važnih državnih i vojnih objekata te pomoć kazahstanskim snagama u stabiliziranju situacije, donosi Dnevnik.ba.

Među njima većinu čine pripadnici ruskih zračno-desantnih postrojbi. Oni bi, među ostalim, trebali pomoći zadržati kontrolu nad zračnom lukom u Almatiju koju su jedno vrijeme zaposjeli prosvjednici.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI