fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BORBA ZA DIREKTORSKE POZICIJE: Imenovanja ‘žrtva’ političkog nadmudrivanja

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - U sjeni iscrpljivanja oko formiranja Vijeća ministara se vodi bespoštedna borba za čelne pozicije u SIPA-i, OSA-i i Ravnateljstvu uprave federalne policije. Bošnjački lider smatra neprijateljskim moguće pretenzije pobjedničkih stranaka HDZ BiH i SNSD-a oko čelne poluge u državnoj Obaviještajnoj-sigurnosnoj agenciji OSA-i.

Nesuđeni mandatar Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je dobio zeleno svijetlo od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da može bez ikakvih pravnih problema obnašati odgovornu dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Naravno, nužno je da mu još ‘zeleno svjetlo’ daju i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović. Moralne i ‘patriotske’ silnice za Tegeltiju će, ili je možda već, skenirao i šef OSA-e Osman Mehmedagić, prvi agent u državi s osporenom diplomom iz Banja Luke. ‘Osmica’ je demantirao sve sumnje, međutim gorak je okus zbog čega je baš tako munjevito fakultet završavao u Banja Luci.

‘Osmica’ demantirao

Inspektorat Republike Srpske navodno je donio rješenje kojim je naložio poništavanje fakultetske diplome ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića. Entitetski Inspektorat, objavili su mediji, naložio je rektoru Sveučilišta za poslovne studije u Banja Luci Radovanu Klincovu da poništi diplomu izdatu Mehmedagiću, a Službenom glasniku RS-a da se diploma proglasi ništavnom.

Sarajevski ‘zeleni minder’ sumnja u ispravnost navodnih “brojnih nepravilnosti” koje je, po nalogu Tužiteljstva BiH, utvrdio Inspektorat RS-a, tim prije ‘ako se zna da je Mehmedagić prilikom imenovanja na poziciju direktora OSA-a uredno prošao najstrože provjere zbog pristupa informacijama pod oznakom Tajno’.

Međutim, zbog čega se ta sporna diploma gura pod tepih, a u prvi plan istura bošnjačka privatizacija šefovske poluge u OSA-i i navodni nelegitimni, antidržavni apetiti Dragana Čovića i Milorada Dodika.
-Vjerojatno nije upitno da je Mehmedagićev dosadašnji rad na čelu OSA-e trn u oku vlastima u manjem bh.entitetu, ali i obavještajnim službama u zapadnom i istočnom susjedstvu BiH. Treba podsjetiti i da je OSA jedna od rijetkih sigurnosnih institucija u BiH nad kojom dvojac Dodik-Čović nema apsolutnu kontrolu, što se pokazalo i kroz spomenute afere. Da je drugačije ne smijemo ni zamisliti kakav bi epilog ove afere imale da je umjesto Mehmedagića na čelu bio neki kadar HDZ-a ili SNSD-a, teze su medija bliskih vođi SDA Bakiru Izetbegoviću.

Borba za pozicije

U sjeni sapunice oko formiranja Vijeća ministara vodi se bespoštedna borba, osim u OSA-i, i za ravnatelje SIPA-e i federalne Uprave policije. Neovisni parlamentarni odbori provode procedure, međutim imenovanje je očigledno postalo talac političkih nadmudrivanja.

Aktualni ravnatelj Granične policije Zoran Galić ima sreću što je na jakoj dužnosti, inače, kao i Zoran Tegeltija, bi se načekao da zaradi kruha na čelu federalne policije. Šef SIPA-e Perica Stanić je također u transferu. Nije opterećen, iako se prijavio, dovoljno je inteligentan da razumije kako će nova parlamentarna većina, ako formira Vijeće ministara, SIPA-u predati u ruke Miloradu Dodiku. Mandati ističu i mnogim drugim čelnicima u državnim agencijama. Svi će oni još jedno vrijeme biti u ‘šlajdru’ jer je kadrovska politika talac sukoba između potpisnika Sporazuma o principima za formiranje vlasti i navodnog reformiranja države.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});