fbpx

BORENOVIĆ: Dodik se boji spomenuti ANP, neko od partnera je izigrao dogovor

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa, kategorično tvrdi u razgovoru za Klix.ba kako je prošlo dovoljno vremena od sporazuma lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a da se stvari iskristaliziraju i da se zaključi kako je neko od partnera izvrdao dogovor ili je na putu da to uradi.

Borenović napominje da se imenovanje mandatara moglo završiti svih ovih dana, pa čak i telefonskom sjednicom istog dana kada je postignut dogovor.

“Mi još uvijek nemamo odluke Predsjedništva o mandataru i još uvijek nije zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta, što pokazuje da neko ne provodi dogovor. Očigledno je napravljen dogovor u vezi sa ključnim pitanjima, naročito slanja ANP-a u Bruxelles, ali samim tim što ne žele saopćiti dio dogovora je jasno da ga neko od sudionika ne provodi”, kazao je Borenović.

Napominje kako je očigledno da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pristao na NATO suradnju u punom obliku, koja podrazumijeva slanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u štab Alijanse u Briselu.

“Bio prvi Godišnji nacionalni program reducuran ili ne, imao nekoliko stotina ili nekoliko desetina stranica, to je formalni akt kojim se aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO. To znaju svi ozbiljni politički sudionici, i Izetbegović i Dodik, i Washington i Moskva. Zato je suštinski da SNSD i Dodik odgovore kad će biti poslan prvi ANP”, apelirao je Borenović.

Prema njegovim zapažanjima, Dodik ima strah da uopće spomene ANP.

“Ni u jednoj svojoj izjavi Dodik nije spomenuo ANP, na čemu insistiraju Izetbegović i drugi iz vladajuće koalicije. Očigledno je da tu postoji vrsta postignutog dogovora koji se ne provodi. Sad se izbjegava bilo kakva priča i bilo kakvo spominjanje ANP-a. Vrlo je bitno na tome insistirati. Zato pozivamo SNSD da saopći da li će i kada biti poslan prvi ANP”, kazao je on.

Borenović objašnjava kako je suviše naivno povjerovati da će neko ući u Vijeće ministara a da ne saopći kako će se to odnositi na aktivaciju MAP-a i NATO suradnju.

“Pitanje je da li će nova vladajuća koalicija, okupljena oko SDA, HDZ-a i SNSD-a, poslati prvi ANP u Bruxelles, aktivirati MAP, ili ne. Svako tumačenje van ovoga je irelevantno. Slanje ANP znači da je Milorad Dodik slagao glasače. S druge strane, ako se ne pošalje ANP to znači da je Bakir Izetbegović iznevjerio svoje glasače. Opoziciona scena je upravu kada traži da se stvari raščiste.”

Upitan kako generalno gleda na NATO put, Borenović objašnjava da je to međunarodna obaveza preuzeta prije 10 godina.

“Mi moramo biti legalisti. Bez imalo predrasuda moramo biti svjesni činjenice da je 2009. godine Predsjedništvo BiH sa manje-više istim političkim sudionicima koji danas formiraju vlast poslao zahtjev za članstvo u NATO. MAP je aktiviran i na taj način je preuzeta obaveza da se pošalje prvi ANP. To je jedan od uslova da se suradnja sa NATO-om, koju niko ne spori, podigne na jedan veći nivo”, zaključio je Branislav Borenović.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI