fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BORENOVIĆ: Na inicijativu PDP-a usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini

Autor: Fena

SANTIAGO DE CHILE - - Međunarodna demokratska unija, najmoćnija svjetska organizacija političkih stranaka, na sastanku održanom u Čileu, a na inicijativu Partije demokratskog progresa, donijela je Rezoluciju o Bosni i Hercegovini.

– Rezolucijom, koja je jednoglasno usvojena, Međunarodna demokratska unija osuđuje ucjene i pritiske na građane tokom predizborne kampanje, pristrano i neprofesionalno izvještavanje javnih servisa, napade na građane i opoziciju, zabranu javnog okupljanja i izražavanja mišljenja – saopćeno je danas iz PDP-a.

Tim dokumentom je, također, podržan prijedlog izmjena Izbornog zakona da bi se osigurali fer i pošteni izbori te se traži osiguranje uvjeta za profesionalno, nepristrano i istinito informiranje javnosti, urgira da se osiguraju uvjeti za nepristran i efikasan rad pravosudnih institucija i poziva sve političke subjekte da svoje djelovanje usmjere na rješavanje ekonomskih problema, poboljšavanje uvjeta za život i rad građana, kao i suzbijanje korupcije i kriminala.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, koji je prisustvovao sastanku Međunarodne demokratske unije, ističe da je ovo prvi put u historiji da ova organizacija izglasa rezoluciju koja se tiče BiH.

– Iza ovog teksta Rezolucije o BiH, a na prijedlog PDP-a, svojim glasom stalo je više od 70 svjetskih stranaka, uključujući one najmoćnije – američke republikance predsjednika Donalda Trampa, njemačke demokrišćane Angele Merkel, britanske konzervativce Therese May . Naša težnja i borba da živimo u slobodnom, demokratskom i prosperitetnom društvu je na ovaj način prevazišla okvire zemlje, a mi ćemo nastaviti da se političkim djelovanjem u Republici Srpskoj i BiH borimo za društvo u kojem svi mogu dostojanstveno da žive. Osim globalnih tema, razgovaralo se i o našem regiji te je ovom rezolucijom u svijet poslana poruka da su u BiH neophodne dobre demokratske prakse i da je krajnje vrijeme da se vratimo na ispravan put – kazao je Borenović.

Sastao se s predsjednikom Međunarodne demokratske unije i bivšim kanadskim premijerom Stevenom Harperom, s kojim je razgovarao o budućoj suradnji.

Razgovarao je i s poslanikom u Europskom parlamentu i potpredsjednikom Europske narodne stranke Davidom Mcallisterom , predsjednikom argentinskog senata Federicom Pinedom, potpredsjednikom Konzervativne partije Velike Britanije Alekom Šelbrukom, ministricom u Vladi Republike Srbije Jadrankom Joksimović te drugim mnogobrojnim zvaničnicima, saopćeno je iz PDP-a.

 

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});