fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Borio se protiv kanonizacije Stepinca, zalagao za Veliku Srbiju, a negirao je i genocid u Srebrenici. Evo što ostaje iza Irineja

Autor: dnevno.ba

Srbija tuguje. U jutarnjim satima u beogradskoj bolnici preminuo je patrijarh Irinej. Vjernici se opraštaju molitvama i paljenjem svijeća

Patrijarh je bio zaražen koronavirusom. Obolio je početkom mjeseca, nakon što je vodio obrede pogreba mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici. Iako je mitropolit umro od koronavirusa, vjernici su dodirivali tijelo, a rijetki su nosili zaštitne maske.

Govorio je da je Srbija tamo gdje su Srbi

Patrijarh Irinej vodio je Srpsku pravoslavnu crkvu 10 godina te će ostati upamćen po promoviranju Velike Srbije, negiranju genocida u Srebrenici i samostalnosti Kosova. O odnosu pravoslavaca i katolika govorio je u intervjuu Novoj TV prije osam godina.

”Ličnost evanđelja gospod Hristos. Onda nas spaja desetovekovna zajednica naših crkava. Sve do 11. veka ovo je bila jedna crkva. Spaja nas istorija, mi smo velikim delom istorija Katoličke crkve”.

Tako je govorio uoči njegova prvog dolaska u Zagreb. Prigodno. Jer s vremenom odnose s katoličkim biskupima nije unaprjeđivao. Uskrsne i božićne poslanice bile su mu pretenciozne. Čestitao bi Srbima u Slavoniji, Dalmaciji, na Baniji i u Hrvatskoj. Irinej je govorio da je Srbija tamo gdje su Srbi, a hrvatske biskupe optuživao da su ustaški nastrojeni. Stalno je apelirao na dvojicu rimskih papa da ne kanoniziraju kardinala Stepinca, piše Dnevnik.hr.

Vučićev patrijarh

No pokazat će se da je Irinej čovjek koji ima smisla za politiku i biznis, te da štiti ljude iz svog tabora, premda bili umiješani u mutne radnje. Najizrazitija crta po kojoj će ga pamtiti suvremenici jest apsolutno povjerenje u aktualnu vlast. Primjeri za ovaj stav su brojni.

Javnost u Srbiji najviše je podijelilo odlikovanje koje je na Irinejevu inicijativu Srpska pravoslavna crkva uručila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za “djelatnu ljubav prema Crkvi, angažiranje na očuvanju jedinstva srpskog naroda i neumornu borbu za cjelovitost Srbije i očuvanje Kosova u njegovim granicama”.

Mnogi visokorangirani svećenici Srpske pravoslavne crkve nisu se pojavili na dodjeli Ordena Svetog Save srpskom predsjedniku, piše DW. 

Tiha Irinejeva podrška Vučiću postoji od početka naprednjačke dominacije u Srbiji, ali je ona u posljednjih nekoliko godina postajala sve otvorenija, pompoznija i glasnija. Irinej je 2018. u Banjaluci bio jednoznačan: “Blagodarimo Gospodu što nam je podario čovjeka koji se lavovski bori za srpski narod, a posebno za mučeničko i stradalno Kosovo i Metohiju”.

Vučić se sa svoje strane odužio, rekavši da kritičari Irinejeve bliskosti s vladajućom garniturom žele biti “važniji od Boga i Srbije”.

Iza Irineja će ostati dovršen Hram na Vračaru (beogradska četvrt op.ur.) i sjećanje na čovjeka koji se na tronu Svetog Save odlično slagao sa svjetovnim gospodarima života pravoslavnih vjernika.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});