fbpx

Bosanska Krupa proglasila stanje prirodne nepogode

Autor: Dnevno.ba

BOSANSKA KRUPA - Obilne kišne oborine u Bosanskoj Krupi prouzročile su nagli porast Une i Krušnice i izlijevanje vode u pojedinim dijelovima općine, kao i nekoliko klizišta. Od jučer vodostaji imaju tendenciju ubrzanog rasta, za 24 sata Una je porasla za više od metar.

Voda se izlila na više lokacija, ali je trenutno najteža situacija u Svetinji i Kajtezima gdje je poplavljeno nekoliko kuća, ali i poljoprivredna gazdinstva. Zbog svega toga Općinski stožer civilne zaštite u Bosanskoj Krupi je na izvanrednoj sjednici proglasio stanje prirodne nesreće, piše Radiosarajevo.ba.

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi jučer u 12.00 sati je bio 81 cm i od tada je u naglom porastu. Jutros u 8.00 sati je iznosio 193 cm, u 16.00 sati 238 cm, a obrana od poplava je na 290 cm. Šteta je evidentna, ali je još uvijek stanje pod kontrolom. Najvažnije je, kako se moglo čuti na sjednici, da nisu ugroženi životi ljudi.

„Od ranih jutarnji sati smo na terenu, obišli smo sve i upoznali se sa stanjem. S obzirom na to i na apele građana, bilo da se radi o javnoj ili privatnoj infrastrukturi, na Stožeru CZ smo se jednoglasno odlučili da proglasimo stanje prirodne nesreće na području Bosanske Krupe prouzročeno poplavama kao i velikim brojem klizišta koja su se pojavila uslijed obilnih padavina.

Očekujemo još klizišta u narednim danima i moramo biti spremni da odgovorimo na sve te zahtjeve“, kazao je Armin Halitović čelnik Stožera CZ. Rijeka Krušnica plavi obradive površine i polja, a prijeti stambenim i pratećim objektima.  Ista je situacija i sa ostalim vodotocima druge kategorije poput Bukovske, Baštre. Možda najveći problem trenutno predstavljaju klizišta, od četiri koliko ih je evidentirano najkritičniji su na Crkvini i u Prvomajskoj ulici. Sve raspoložive snage su u pripravnosti, sve do prestanka opasnost

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI