fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Deset stranaka traži izbore u Mostaru

Autor: Dnevni list

MOSTAR - Deset stranaka iz Mostara potpisalo je zajedničku izjavu kojom od Parlamentarne skupštine BiH traže da implementira odluke Ustavnog suda BiH koji je naložio izmjene Izbornog zakona BiH, u dijelu vezanom za Grad Mostar kako bi se stvorili preduvjeti za održavanje izbora u ovom gradu.

Izjavu su potpisali predstavnici mostarskih odbora HDZ-a 1990, SBB BiH, BPS Sefer Halilović, DF, SDP, HSP, SDU, HRAST, SBiH, SPP BiH.

Oni su na konferenciji za novinare u Mostaru naveli da izjavu nisu željeli potpisati HDZ BiH i SDA te kako nisu naveli ni razlog zbog čega to ne žele.

Inicijativa

Predstavnici navedenih stranaka nisu iznijeli konkretan prijedlog rješenja za Mostar, već su naveli da su izmjene Izbornog zakona BiH posao parlamentaraca. Ističu kako je trenutačno stanje u Mostaru neodrživo.

Glavni tajnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović kazao je kako je ta stranka prije šest mjeseci pokrenula inicijativu koja je rezultirala zajedničkom izjavom te kako je glavni cilj održavanje izbora u Mostaru. Dodao je da se u izjavi nije ulazilo u meritum stvari.

Cvitanović ističe kako je najveća odgovornost na Parlamentarnoj skupštini BiH i dodaje kako će HDZ 1990 pokrenuti ovo pitanje u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. “Očekujemo odgovornost od Parlamenta BiH i očekujemo da urade izmjene, kako Mostar više ne bi bio ‘grad slučaj’ već primjer drugim gardovima kako se u unutarnjem dogovoru može doći do rješenja”, naglasio je Cvitanović.

Predsjednik gradskog odbora HDZ-a 1990. Mostar Zdravko Ćorić očekuje kako će ova inicijativa pokrenuti stvari s mrtve točke.

Edin Zagorčić, predsjednik gradskog odbora SDP-a naglasio je kako ova inicijativa znači odgovornost koja treba  proizvesti rješenje i spremnost za dijalog. “Ostvarili smo minimum političkog konsenzusa, a identificirani su oni kojima se za rješenje i dijalog ne žuri. Mi možemo predložiti prijedlog, ali ne rješenje, jer ne participiramo u vlasti”, rekao je Zagorčić. Naglasio je kako sve stranke imaju svoju viziju Mostara, ali kako je prije svega potrebno stvoriti uvjete da se održe izbori u ovom gradu.

Šefkija Džiho iz Socijaldemokratske unije (SDU) BiH naveo je kako je inicijativa nova kvaliteta u političkom životu Mostara, jer desetak stranaka traži razrješavanje začaranog kruga u Mostaru. On očekuje i da se visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uključi u mostarsku problematiku, jer je OHR tvorac mostarskog statuta.

Nema izbora

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Izbori 2012.,  nisu održani jer je Ustavni sud BiH po apelaciji hrvatskih izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH naložio  Parlamentu BiH da promijeni dio Izbornog zakona BiH, o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

Ključni politički akteri u Mostaru HDZ BiH i SDA, do sada nisu uspjeli postići dogovor o novim pravilima za Mostar, a u međuvremenu su se stvorile i priče o novom ustroju Mostara. HDZ BiH inzistira da Mostar bude jedna izborna jedinica i da važi pravilo ‘jedan čovjek – jedan glas’, dok SDA traži podjelu mostara na šest općina koje bi bile i izborne jedinice. U javnosti se u više navrata špekuliralo i kako su HDZ i SDA Mostar podijelili na dvije općine, a kako se samo čeka povoljan politički trenutak da se ta ideja implementira.

OHR koji je 2004. nametnuo Statut Grada Mostara kojim je taj grad formalno ujedinjen u više navrata je pokušavao riješiti ovaj problem i nudio kompromisno  rješenje, ali HDZ BiH i SDA nisu pristajali.

U Mostaru već treću godinu ne funkcionira Gradsko vijeće koje donosi sve ključne odluke, a jedina vlast je gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH), koji u tehničkom mandatu donosi odluke kako život u gradu ne bi stao.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});