fbpx
Foto: FENA

Dodik: BiH je jedina kolonija u Europi. Vratite nam entitet, vratite nam konstitutivnost

Autor: Dnevno.ba

Povodom 26. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je BiH od potpisivanja Sporazuma za mir bila međunarodni protektorat koji s vremena na vrijeme liči na koloniju zapadnih zemalja.

“Mi smo htjeli neovisnost, učini smo ozbiljan ustupak potpisivanjem Daytona, rekao je Dodik.

Dodao je da su stranci napravili monstrume od institucija na razini BiH za očuvanje države.

“Danas, kao što je to bilo i u prethodnih 25 godina, BiH je međunarodni protektorat koji s vremena na vrijeme liči na koloniju zapadnih zemalja”, rekao je Dodik, dodavši da slovu Daytona nikad nije dat prostor da zaživi.

Istaknuo je da je BiH jedina zemlja kolonija u Europi i danas je pretvorena u mjesto koje nije dobro za život i razvoj.

“Namećući rješenja napravili su od BiH zemlju koja nema unutarnju koheziju. Razgrađen je balans i došlo je do disbalansa”, rekao je Dodik.

Naglasio je da iz Bosne i Hercegovine moraju otići stranci i time se prestati miješati u njen makro i mikro život te prestati prijetiti sankcijama kako bi determinirali političke procese.

“Danas imate situaciju da su dva naroda iz preambule Ustava BiH nezadovoljna, vjerujem i vidim da postoji jedno trajno nezadovoljstvo statusom Hrvata u BiH. Vratite nam entitet koji je tad utvrđen kao jednonacionalni. Vratite nam konstitutivnost. Sve su to razvalili, a ništa nisu napravili”, rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da ne bi žrtvovao mir za Republiku Srpsku. Govoreći o oporbi u RS-u kazao je da je spreman razgovarati.

“Spreman sam saslušati oporbu čak i pod uvjetom da oni mene ne slušaju. Zvao sam ih na razgovore, a uvijek su odbijali sarkazmom i cinizmom. Spreman sam skinuti anatemu koju je bacio Gabriel Escobar na njih. Ostaje javni poziv da oporba pozove na sastanak na kojem ću ja sudjelovati pa ću vam reći ima li ili nema jedinstva”, rekao je Dodik.

Na kraju je rekao da će posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o povlačenju nadležnosti biti održana.

“Mene čeka jedan važan put, čut će se, ali on ne uvjetuje održavanje sjednice nego je samo potreba da se na jednoj važnoj adresi razgovara o tome”, najavio je Dodik.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI