fbpx

Husejn Smajić iz Bugojna dobio Večernjakov Pečat

Autor: Hina

MOSTAR - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Mostaru da Bosna i Hercegovina treba pomoć Hrvatske kako bi se približila Europskoj uniji te se zauzela za jednakopravnost Hrvata u BiH.

“Dužni smo pomoći Bosni i Hercegovini na putu prema EU-u. RH u tome ima posebnu odgovornost”, rekla je Grabar-Kitarović obraćajući se sudionicima manifestacije Večernjakov pečat u Mostaru.

“Mi želimo biti podupiratelj europskih integracija”, dodala je.

Pritom je navela kako posebnu obvezu Hrvatska ima prema Hrvatima u toj zemlji. “Zadaća je pomagati da Hrvati ostvare punu afirmaciju kao jedan od tri jednakopravna naroda u BiH. Tu zadaću ne zaboravljamo”, rekla je hrvatska predsjednica.

Pojasnila je da to ne umanjuje suradnju s Bošnjacima i Srbima te da je Hrvatska više od običnog susjeda s BiH.

Grabar Kitarović je na kraju manifestacije Večernjakovog pečata u organizaciji Večernjeg lista BiH objavila i dobitnika priznanja Osobe godine za koju je proglašen Husejn Smajić iz Bugojna.

Taj Bošnjak je na svojoj zemlji pronašao ostatke najstarije katoličke crkve te je odlučio sam financirati restauraciju i izgradnju crkve. Smajić je istaknuo kako želi obnoviti i ponovno izgraditi rimokatoličku crkvu pod blagoslovom Vrhosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića.

Tijekom manifestacije Večernjakovog pečata koja se održava na 20. obljetnicu od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma pod geslom proglašene su i osobe godine u drugim kategorijama.

Osobom godine u svijetu proglašen je bivši američki predsjednik Bill Clinton koji je u posebno snimljenom obraćanju ocijenio da bi članstvo BiH u EU i NATO-u ojačalo temelje zemlje stvorene u Daytonu.

“Daytonski sporazum pomogao je da se donese mir u zemlju i da se stvori put za otvoreno zaokruženo društvo u kojem svi mogu živjeti prema svojim mogućnostima. Dvadeset godina poslije izuzetno cijenim to što BiH ostaje privržena izgradnji stabilne demokratske napredne države u srcu Europe. Integracija u EU i NATO ojačat će temelje te izgradnje. Drago mi je da je to, između ostalog, među prioritetima državne vanjske politike”, rekao je Clinton.

Pojasnio je da vlasti BiH trebaju ostati predane provedbi reformi.

Zahvalio se na priznanju Večernjeg lista BiH dodajući da je kao bivši američki predsjednik znao da Sjedinjene Američke Države moraju zaustaviti rat i krvoproliće u BiH koji su do 1995. odnijeli više od 215 tisuća života i raselili više od dva milijuna ljudi.

Talijanski pjevač Toto Cutugno proglašen je europskom osobom godine, a europska liderica je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini.

Uz ostale, priznanje Naše gore list dodijeljeno je glavnom tajniku HDZ-a Milijanu Brkiću, sportašima godine u BiH su proglašeni braća Igor i Ivan Karačić, rukometaši koji nastupaju za hrvatsku i bosanskohercegovačku reprezentaciju.

Sportašima godine u svijetu proglašeni su tenisači Novak Đoković i Marin Čilić.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI