fbpx
Foto: Facebook

KAD PRAVOSNAŽNA PRESUĐIVANA HIJENA ZA LAGANJE NA SUDU I TUČNJAVU DIJELI MORALNE LEKCIJE!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Postoji izreka koja glasi “ništa nas ne smiije iznenaditi kad je u pitanju bh. politika”, posebno kada se pred TV kamere i raznorazna gostovanja dovedu pravosnažno presuđivane hijene – političari iz SDP-a za razna krivična djela, u kojem sebi daju za pravo da dijele drugima moralne lekcije, piše Josip Šimić-Đinđić, teolog!

Tako je, jučer ili danas, na FACE TV-iju gostovala dvostruko pravosnažna presuđivana hijena Zukan Helez, ministar obrane BiH.

Optužio je sve političare, počev od prof. dr. Sebije Izetbegović, Bakira Izetbegovića, pa sve do pravosudno – obavještajnog – policijskog estabišmenta, koji su ovu hijenu doveli dva puta na optuženičku klupu, a kojima je dijelio moralne lekcije.

Ko je Zukan Helez?

Zukan Helez, nekad zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, potpredsjednik SDP-a BiH i nekad član Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, Presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku od 03. 03. 2022. godine, pravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci za počinjeno krivično djelo „Davanje lažnog iskaza“ iz članka 348. stav 3. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakona Federacije BiH, sa rokom kušnje od dvije godine, pisao je ovaj portal.

Ovu informaciju za portal Dnevno.ba tada na naš upit je potvrdilo Kantonalno tužiteljstvo Srednjobosanskog kantona iz Travnika:

„U vezi s Vašim upitom od 26.05.2022. godine, obavještavamo Vas da su izvršene provjere kroz službene evidencije Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona, te je utvrđeno da je Općinski sud u Bugojnu dana 10.06.2021. godine donio osuđujuću presudu kojom je Zukan Helez osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci zbog izvršenog krivičnog djela Davanje lažnog iskaza iz člana 348. stav 3. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Na prvostepenu presudu Općinskog suda Bugojno optuženi Halil Ugarak i Zukan Helez su dana 25.08.2021. godine uložili žalbu Kantonalnom sudu u Novom Travniku. Kantonalni sud u Novom Travniku je dana 03.03.2022. godine donio Presudu kojom se žalba optuženog Halila Ugarak odbija kao neosnovana, dok se žalba optuženog Zukan Heleza djelimično uvažava, te preinačava prvostepena presuda Općinskog suda u Bugojnu u pogledu krivičnopravne sankcije u odnosu na optuženog Zukan Heleza, tako da je optuženom Zukan Helezu izrečena uvjetna osuda kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci i istovremeno se određuje da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi Zukan Helez u roku od 2 (dvije) godine ne počini novo krivično djelo“ – naveli su tada iz Tužilaštva SBK-a za naš portal Dnevno.ba!

Zukan Helez, tada zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i potpredsjednik SDP-a, je i 2014. godine imao problema sa zakonom, također u Bugojnu. Tada je osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog tučnjave u kafani. U to vrijeme Helez je bio federalni ministar za boračka pitanja, a prema detaljima iz presude Helez je u pratnji dvije osobe ušao u ugostiteljski objekt u vlasništvu Benjamina Hajdarevića, šakom ga udario u sljepoočnicu, te su ga njih trojica udarali dok nije izgubio svijest.

VIŠE NA: https://www.dnevno.ba/vijesti/dnevno-saznaje-kantonalni-sud-u-novom-travniku-je-presudio-zukan-helez-pravomocno-osuden-za-krivicno-djelo-davanje-laznog-iskaza-evo-kazne-cik-bih-mu-mora-utvrditi-prestanak-mand-257028/

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI