fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Wikimedia Commons

Kraj jedne od najvećih misterija? Amater riješio posljednje šifre Zodiaca, zloglasnog serijskog ubojice?

Autor: Dnevno.ba

Nekim su drugim šiframa, međutim, trebala desetljeća da se napokon riješe. Jedna je riješena tek prošle godine, a dvije od njih ostale su neriješene sve do danas.

Posljednje dvije šifre koje je stvorio zloglasni serijski ubojica možda je riješio amaterski razbijač kodova. Neidentificirana osoba, koja je terorizirala dijelove sjeverne Kalifornije još 1960-ih i 1970-ih, povezana je s najmanje pet ubojstava i nekoliko pokušaja ubojstava u okolici San Franciska.

U to je vrijeme kontaktirao nekoliko novina, pa čak i samu policiju, tajnovitim porukama u obliku šifri koje su stručnjaci dugo pokušavali riješiti. Njegova prva šifra, koju su riješili jedan učitelj i njegova supruga, glasila je jednostavno: “Volim ubijati”.

Nekim su drugim šiframa, međutim, trebala desetljeća da se napokon riješe. Jedna je riješena tek prošle godine, a dvije od njih ostale su neriješene sve do danas.

Sada, međutim, inženjer i amaterski razbijač kodova Faycal Ziraoui vjeruje da je razotkrio značenje te dvije posljednje šifre u roku od samo dva tjedna.

Njegovo se rješenje u velikoj mjeri oslanja na ključ šifriranja za jednu od riješenih šifri koja je otkrivena u prosincu 2020. godine, a Ziraoui tvrdi da se, jer to nitko nije riješio u vrijeme kad je izvorno objavljeno, ubojica nije gnjavio stvaranjem novog koda za naknadne šifre.

Koristeći se tim ključem, otkrio je prepoznatljive sekvence u neriješenim šiframa koje su tvorile riječi poput “sjever”, “istok” i “zapad”, kao i “diablo”, misleći na planinu Diablo u Kaliforniji.

Također je otkrio da se čini da su koordinate usmjerene na jezero Tahoe, a to je mjesto s kojeg će žena po imenu Donna Lass nestati nekoliko mjeseci poslije.

Ziraoui vjeruje da je ubojica otkrivao svoju namjeru da počini ubojstvo na tom mjestu.

Također je pronašao reference koje su ukazivale na to da je serijski ubojica Zodiac, čiji identitet nikada nije utvrđen, možda bio Lawrence “Kane” Kaye – jedan od glavnih osumnjičenih.

Iako njegova otkrića tek trebaju biti službeno potvrđena, njegovo je rješenje poslano FBI-u na daljnju analizu pa bi uskoro trebalo da doznamo je li cijeli slučaj napokon riješen.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});