fbpx

MLADEN IVANIĆ: Nije vrijeme za “Dayton2”

Autor: Fena

MOSTAR - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je u Mostaru kako smatra da nije došlo vrijeme za "Dayton 2" te da je vrlo teško u sadašnjim uvjetima postići dogovor oko suštinskih promjena Daytonskog sporazuma.

“Ne vidim nikoga na međunarodnoj sceni ko je previše zainteresiran da se prihvati nečega što bi bila nova međunarodna konferencija a ne vidim ni unutrašnje suglasnosti u BiH oko tih tema. Otvaranje te teme automatski znači tri ideje na jednom mjestu. Jedna ideja je jedan predsjednik bez entiteta, druga ideja je samostalna Republika Srpska ako je moguće, a ko ne onda ovo što sad imamo, i treća je ideja vjerojatno treći entitet” – rekao je Ivanić u izjavi za novinare uoči održavanja okruglog stola “Dayton plus 20”.

On smatra kako se nezadovoljstvo hrvatskog naroda može riješiti racionalizacijom broja kantona i odnosima unutar Federacije BiH, te promjenom načina izbora hrvatskog člana Predsjedništva i izbora u Dom naroda.

Na pitanje zašto hrvatski službenici traže “Dayton 2”, dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto kazala je kako je “Dayton” opći okvirni sporazum za mir u BiH, da to nije ustav BiH i da on nema demokratski legitimitet.

“Svaka zemlja mora imati ustav kao najviši političko-pravni akt donesen od političkih predstavnika te zemlje po najstrožijim procedurama i to je jedini pravni temelj na kome bi mogli graditi prije svega pravnu državu, a naravno i europsku budućnost i euroatlantske integracije” – kazala je Krišto.

Ona je istakla da sve dok nemamo ustava priča o ustavu i ustavnim promjenama mora biti tema broj jedan.

“Mi danas pričamo o europskim integracijama, a znamo da su ustavne obaveze uvjet i po odluci Suda iz Strazbura U svakom slučaju postoji obaveza reforme ustava i izbornog zakonodavstva” – zaključila je Krišto.

Govoreći o dugogodišnjem neprovođenju presude “Sejdić- Finci”, Jakov Finci je kazao kako je vrlo teško reći šta je razlog što se preko pet godina čeka na implementaciju teodluke.

“Naši lideri su se dogovorili da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, a jasno je da ne možete mijenjati izborni zakon dok nemate ustavnu regulaciju kako to treba da izgleda” – kazao je Finci.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je kako se danas bira ličnost godine, najbolji privrednik, političar, vjerski lider i dr. a da građani Mostara još uvijek ne mogu birati gradonačelnika. Oni su, kako je kazao, baš kao i u slučaju Sejdić- Finci, ostali uskraćeni za svoja prava.

“Puno zakona se krši, 85 odluka Ustavnog suda se krši, ne ispunjava se. Što se tiče međunarodne zajednice i “Daytona” bilo je više pokušaja ali naravno međunarodna zajednica želi da domaći lideri daju suglasnost na jedan novi ustav, a te suglasnosti nije bilo” – kazao je Inzko.

Okrugli stol “Dayton plus 20” organiziran je u sklopu manifestacije “Večernjakov pečat”.

Svrha ovoga skupa je osvrnuti se na 20 godina Daytonskog sporazuma te reformama koje stoje pred BiH.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI