fbpx

Nevjerojatno ispovijest Sarajke s liječenja na Podhrastovima: “Ne želimo izlaziti iz kuće”

Autor: dnevno.ba

Zaključno s današnjim (srijeda) podacima u Federaciji BiH oporavljeno je 3.165 oboljelih od koronavirusa. Među njima su i Sarajka Aiša i njen suprug Senad Ćorović. Njihova Covid-19 priča je zanimljiva zato što su bili oboljeli i njihov sin i unuk, a Aiša je sa suprugom i sinom nekoliko dana provela i u izolatoriju na Podhrastovima.

Sve je počelo 9. jula. Čim se probudila, osjetila je povišenu temperaturu. Kao i njen suprug. Kretala se između 37,2 i 37,5. Sutra ujutro javili su se ljekaru, a odatle su ih uputili u Covid centar na Mojmilu, gdje su im izvađeni brisevi iz nosa i krv iz prsta. Snimljena su im i pluća. U nedjelju, nakon što su stigli nalazi, pozitivni, uključen im je sumamed, dupla doza. Temperatura je brzo rasla, do 39 i više.
– Izgubila sam apetit, snagu, povraćala sam, samo sam ležala, priča nam Aiša, čiji suprug, zbog još težeg stanja, nije mogao disati, pa je treći dan upućen na Podhrastove.
A, nakon što su i Aiši i njenom sinu ponovo snimljena pluća, i njih dvoje su morali u izolatorij.
– Odmah su nam uključili terapiju. Ne znam šta su nam sve davali, ali moram reći da je osoblje u toj klinici bilo vrlo ljubazno. Ne znam kolika im je plata, ali da se ja pitam, odmah bih im je udvostručila. Osam dana sam gore bila, i meni je teško hodati s maskom, gušim se, a oni stalno u kompletnoj opremi, s duplim maskama, s vizirima… Svaka im čast, govori Aiša, čiji suprug je sve vrijeme bio na kisiku.
Njoj je temperatura snižena poslije šest dana, dva puta joj je potom rađen test i 27. jula je puštena kući. Sin je izašao ranije, a suprug isti dan kada i ona.
– Smršali smo, ali se apetit počeo vraćati te snaga, govori Aiša, koja će sa suprugom ostati dvije sedmice u kući, po preporuci ljekara.
– Sumnjam da ćemo i kasnije odmah izaći, jer mi smo zaključili da je najbolja zaštita imati što manje kontakata, kaže Aiša, dodajući da su i ona i suprug i prije maksimalno poštivali mjere.

– Nikako nam nije jasno gdje smo mogli “uhvatiti” virus. Upravo zbog te nepoznanice i zbog svega onog što je iza nas, a opet smo imali sreće, savjetujem svima da se maksimalno fizički distanciraju i da zaborave na ono “ma, neće to mene”. Ovo je jedno užasno iskustvo u našim životima i dužna sam zahvaliti svom medicinskom osoblju koje je brinulo o nama. Znam da je to njihov posao, ali znam isto tako da opasni virus može i njih napasti. Divni su bili i u Domu zdravlja na Mojmilu i u Covid centru. Želim da u ime njih apelujem na to da im se pomogne: da se elektronski sistem kojim su povezani dovede u red, a ne da se zbog stalnog “iskakanja” moraju nervirati, govori Aiša Ćorović.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI