fbpx

Predstavljeni bh. olimpijci koji će nastupiti u Tokiju

Autor: Fena

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine koji će našu zemlju predstavljati na Olimpijskim igrama u Tokiju, predstavljen je danas u Olimpijskom komitetu BiH u Sarajevu.

Boje Bosne i Hercegovine u prijestolnici Japana branit će atletičar Amel Tuka, judašica Larisa Cerić, bacač kugle Mesud Pezer, plivačica Lana Pudar, taekwondoist Nedžad Husić, streljačica Tatjana Đekanović i plivač Emir Muratović.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka, višestruki sportista godine u BiH, u svom govoru je naglasio da su svi sportisti BiH trenirali veoma naporno kako bi spremni dočekali odlazak u Tokio na najveći sportski događaj na svijetu. Tuka vjeruje da su svi sportisti koji su sudjelovali na Olimpijadi u Rio de Janeiru 2016. godine bogatiji za iskustvo koje će im mnogo pomoći na Olimpijadi u Japanu.

– Mislim da smo svi izvukli pouke s Olimpijade u Brazilu. Osjetili smo na svojoj koži što znače Olimpijske igre. Ja sam 2015. osvojio medalju na Svjetskom prvenstvu i onda sam otišao u Rio uvjeren da je to isti nivo takmičenja, da je ista konkurencija. Uvjerio sam se da je to jedan viši nivo takmičenja za koji u svakom pogledu morate biti spremni 100 posto ako želite doći do odličja. Zbog toga sam se dobro spremio, imam još dvije sedmice završnih treninga da se sve posloži – izjavio je Tuka, prenosi Fena.

Trofejna bh. judašica Larisa Cerić, također višestruka sportistkinja godine u BiH u različitim izborima, naglasila je da joj je velika čast i ispunjenje sna što će na Olimpijadi nositi zastavu BiH. Cerić je sudjelovala na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, ali, kako je kazala, te igre joj nisu ostale u najboljem sjećanju.

– Rezultati u Riju nisu bili onakvi kako sam zamislila prije početka Olimpijade. Sada sam pet godine iskusnija i iskreno se nadam da ću napraviti mnogo bolje rezultate. Mnogo sam uložila u sebe u periodu između dvije olimpijade, poraz u Riju me mnogo naučio, tako da se iskreno nadam da ću 30. srpnja biti na postolju – kazala je Cerić.

Cerić ističe da joj je ipak najveća želja da sportisti u BiH dobiju mnogo bolje uvjete za rad nego što to imaju trenutno.

– Naši sportisti ne bi trebali biti samo neka vrsta pozitivnog incidenta. Nadam se da će naša mlada Lana Pudar dobiti bazen u Mostaru u kojem može trenirati, te da će svi ostali mladi sportisti dobiti mnogo veću podršku i bolje uvjete, jer oni to zaista zaslužuju – dodala je Cerić.

Najmlađa bh. olimpijka, plivačica Lana Pudar, koja je prošlog vikenda na Europskom juniorskom prvenstvu u Rimu osvojila dvije srebrene i zlatnu medalju, nije obećala velike rezultate u Tokiju, ali obećala je da će dati svoj maksimum.

– Čast je biti u olimpijskom timu BiH, ovo je zaista ostvarenje sna. Nisam mogla zamisliti da ću ovo postići sa samo 15 godina. Rezultati u Rimu su pokazatelj da sam zaista u dobroj formi pred Olimpijadu, ali ne mogu ništa obećati što se tiče rezultata. Mogu samo reći da ću dati sve od sebe da predstavim BiH u najboljem svjetlu – naglasila je plivačica.

Zastavu BiH će prvi put na jednoj olimpijadi nositi muški i ženski sportista, a u slučaju BiH ta čast je pripala Amelu Tuki i Larisi Cerić.

Olimpijske igre Tokio 2020 zbog pandemije koronavirusa odgođene su za 2021. godinu, a održat će se od 23. srpnja do 8. kolovoza.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI