fbpx

RASPUDIĆ: Logičnija koalicija bila bi SDA, SBB i HDZ BiH

Autor: Srna

BANJA LUKA - Demokratski front /DF/ Željka Komšića postao je najveća smetnja formiranju vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ i na nivou BiH, a bez ukljčivanja SNSD-a i SBB-a u Savjet ministara nerealno je očekivati stabilnost u zemlji, smatra profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Nino Raspudić.u

“Na kraju će SNSD morati da bude uključen u vlast. Situacija u BiH je vrlo specifična nakon što su njemačko-britanskom inicijativom ponovo otvorene mogućnosti stjecanja statusa kandidata za pristupanje EU”, rekao je Raspudić za “Press Republika Srpska”.

Prema njegovim riječima, u BiH je potrebna što šira i stabilnija koalicija, a ne da se ide sa “fintom” pravljenja dogovora na tuđu štetu, što je tipično za sarajevsku politiku.

“Uzet ćemo SDS, izbaciti SNSD, pa na osnovu toga praviti vlast. Vidimo da tako ne ide”, ocjenjuje Raspudić.

Raspudić je rekao da je problem DF-a i “pseudograđanskog miljea”, koji je u suštini maska za nacionalizam većinskog naroda, u tome što uopće ne priznaju druge političke entitete.

“To se ranije moglo vidjeti i po potpunoj neodgovornosti Komšića u onome što je radio u dva mandata, osam godina uzurpirajući mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH”, rekao je Raspudić.

On smatra da bi za formiranje vlasti u FBiH mnogo logičnija bila koalicija SDA, SBB i HDZ BiH, ali da je očigledno da postoje neke privatne nesuglasice na bošnjačkoj političkoj sceni, prije svega između Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića.

“U nemogućnosti postizanja njihovog dogovora sada se ‘razigrava’ sa DF-om na ovakav način”, rekao je Raspudić.

Autor: Srna

ZADNJE VIJESTI