fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VELIKA SRETNA OBITELJ Turković posljednju zaposlila kćerku nekadašnjeg šefa SNSD-a Zenica, ranije snahu Mire Lazovića, sina Enesa Begovića…

Autor: dnevno.ba

Inače, prema Pravilniku o sistematizaciji, ured ministra uključuje šefa ureda, pet savjetnika, vozača i tajnicu. S obzirom da je Turković i dopredsjedavajuća Vijeća ministara BiH, mogla je zaposliti još jednog savjetnika. No, očito da Turković, koja je otkako je u fotelji ministrice dovela čak 14 ljudi, ima vlastiti Pravilnik.

Poznanstvo šefice bh. diplomacije s novom savjetnicom potiče još iz vremena dok je Turković bila ambasadorica u Beču, gdje je radila i Vasić.

Odani kadrovi i veze

Stela Vasić je zauzela savjetničku stolicu u uredu umjesto Jasmina Hasića koji je napustio ovu dužnost zbog nemogućnosti da profesionalno obavlja svoj posao jer je ministrica inzistirala na lojalnosti i potpunoj kontroli osoblja u uredu.

Nakon što su prešutno i na nivou dogovorili imenovanje dva veleposlanika, Abdulaha Skake (SDA) u Kataru, odnosno Bojane Kondić Panić (SNSD-ovke iz Laktaša) u Francuskoj, ovo je nova potvrda vrlo dobrih odnosa i preko obiteljskih veza SDA i SNSD-a, pogotovo kada su u pitanju uhljebljenja.

No, Stela Vasić nije jedino pojačanje u uredu Turković. Osim nje, prije nekoliko mjeseci ministrica je mladom Arminu Begoviću poklonila ugovor o radu. Armin je sin pjevača narodne glazbe Enesa Begovića, a Enes vjenčani kum svojoj kolegici, pjevačici Elviri Rahić i njenom suprugu, inače ministričinom savjetniku Šabanu Foriću.

Forić je odranije zaposlen u MVP BiH. Bio je vozač i tajnik, ali je od dolaska ministrice Turković vrtoglavo napredovao. Avazovi izvori govore da će u sljedećoj godini dobiti rješenje za ministra savjetnika. Skoro na svim službenim putovanjima Turkovićevoj je vjerna pratnja, iako ne govori nijedan strani jezik.

U uredu je i bivši novinar Tarik Lazović, savjetnik za medije. On je nakon poraza Abdulaha Skake u utrci za novi mandat gradonačelnika Sarajeva, kod kojeg je radio u uredu, po liniji SDA postavljen za savjetnika. Lazović je radio za nekoliko sarajevskih listova, prije svega Avaz.

I savjetnik Armin Mešinović je još jedan tatin sin. Otac Nermin je veleposlanik BiH u Libiji, gdje je bio upetljan u mutne poslove sa bh. vizama. Armin je već nekoliko godina po Ugovoru o djelu angažiran u MVP-u BiH, a upućeni tvrde da je njegovo savjetovanje u uredu, po pitanju papirologije, veoma upitno.

Ministricu savjetuju i Mak Selimović, Samir Karić iz Kalesije te Đina Mujkić, za koju je ovaj list ranije pisao da je za njen angažman direktno intervenirao Bakir Izetbegović. Osim što je prijateljica Izetbegovićeve kćerke Jasmine, kako se saznaje u MVP-u, dodatni motiv za intervenciju bilo je Đinino blisko poznanstvo s visokorangiranim uposlenikom jedne od najutjecajnijih veleposlanstava u Sarajevu, javlja Dnevnik.ba.

Mujkić savjetuje Turković u bilateralnim odnosima. Na toj poziciji zamijenila je Izmira Talića, a u uredu više nije ni Šukrija Điđović, koji je radio kao savjetnik, bez obzira na potrebne kvalifikacije. Zbog suprotstavljanja ministrici raspoređen je na mjesto referenta u IT sektoru.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});