fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Toyota

VIŠE OD TISUĆU KILOMETARA S JEDNIM PUNJENJEM, A NIJE RIJEČ O BENZINU ILI DIZELU: Toyota ima rješenje za stvaranje boljeg društva za sve

Autor: Dnevno.ba

Nešto više od tisuću kilometara Mirai je uz nultu emisiju prešao na javnim cestama, južno od Pariza te u regijama Loir-et-Cher i Indre-et-Loire, a udaljenost i potrošnju su potvrdila neovisna tijela. U rušenju rekorda je korišten zeleni vodik, a prosječna potrošnja goriva je bila 0,55 kg/100 km, dok je u spremnik Miraija moguće smjestiti 5,6 kg vodika.

Toyota Mirai postavila je svjetski rekord u udaljenosti prijeđenoj s jednim punjenjem vodika napravivši pritom više od 1.000 kilimetara.

Putovanje je započelo u srijedu, 26. svibnja u 5:43 sati ujutro na punionici vodika HYSETCO u francuskom Orlyju, a završilo nakon prijeđenih 1003 km s jednim spremnikom.

Nešto više od tisuću kilometara Mirai je uz nultu emisiju prešao na javnim cestama, južno od Pariza te u regijama Loir-et-Cher i Indre-et-Loire, a udaljenost i potrošnju su potvrdila neovisna tijela. U rušenju rekorda je korišten zeleni vodik, a prosječna potrošnja goriva je bila 0,55 kg/100 km, dok je u spremnik Miraija moguće smjestiti 5,6 kg vodika.

Iz auspuha – čista voda

Novi Mirai druge generacije Toyotinih električnih vozila s gorivnim člancima. Ovo pokazuje kako je tehnologija vodikovih gorivnih članaka odlično rješenje za vožnju na velike udaljenosti uz nultu emisiju, jer su učinkovita i jednostavna za korištenje, a njihova jedina emisija je čista voda.

Povećana učinkovitost sustava gorivih ćelija, zajedno s većim kapacitetom skladištenja vodika i boljom aerodinamikom, pridonose povećanju dometa vožnje na oko 650 km u normalnim uvjetima vožnje, s manje od 5 minuta punjenja gorivom na gorivu od 700 bara stanica.

Foto: Toyota / UGO MISSANA

Da bi postigli ovaj rekord udaljenost od 1003 km, vozači su usvojili stil “eko vožnje”, ali ne i posebne tehnike koje svakodnevni vozači nisu mogli koristiti.

Četiri vozača

Četvorica vozača koji su dovršili pokušaj rekorda bili su Victorien Erussard, osnivač i kapetan Energy Observera. James Olden, inženjer u Toyota Motor Europe, Maxime le Hir, voditelj proizvoda Mirai i Marie Gadd, PR menadžerica Toyote Francuska bila su ostala 3 vozača.

Toyota Mirai je dio kampanje Beyond Zero koja je korak na Toyotinom putu elektrifikacije za izgradnju bolje budućnosti, a upravo vodik kao vjerodostojan i bogat izvor za transport i skladištenje energije predstavlja snažnu priliku za stvaranje boljeg društva.

Vodik može pružiti mobilnost s nultom emisijom, ne samo cestovnom prometu, već i vlakovima, brodovima i zrakoplovima, te generirati energiju za industriju, tvrtke i kućanstva.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});