fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BOŠNJACI ČUVAJU PRIJAVE PROTIV GOTOVINE, KRSTIČEVIĆA, ROJSA: Je li zbog ovog pala tužiteljica Tadić?

Autor: Dnevno.hr

Gordana Tadić smijenjena je s funkcije glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH u toj državi te će slijedom toga, kako javljaju BIH mediji biti premještena s pozicije glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice državnog tužiteljstva, piše Dnevno.hr.

Iako za sada nije poznato tko bi trebao biti v.d glavnog tužitelja u tom se kontekstu spominju Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković i Ismet Šušković te Milanko Kajganić.

Inače se Tadić u dva navrata žalila na ovu odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, no njene žalbe nisu usvojene. Vijeće je, prema tezama bošnjačkih medija, ovu odluku donijelo nakon što je utvrđena njena odgovornost za svjesno zanemarivanje obveza i naloga VSTV-a da se predmeti Tužiteljstva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sustava raspodjele, a uz to kako je rečeno u objašnjenju, Tadić je propustila poduzeti potrebne radnje kako bi se otklonile moguće tehničke prepreke za dodjelu premdeta automatskim sistemom odabira, čime je počinila disciplinske prekršaje koji proizlaze iz Zakona o VSTV-u BiH.

Jedan od argumenata za njenu smjenu jest i to što je postupila suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH i propustila pokrenuti postupak osobnih sigurnosnih provjera zaposlenika Tužiteljstva BiH te propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH.

Međutim, naš sugovornik dobro upućen u politička zbivanja u Bosni i Hercegovini iznosi posve drugačiju verziju priče. ”Ona je hrvatskom tužiteljstvu predala slučajeve optužnica protiv Hrvata iz Hrvatske, hrvatskih generala, to su optužnice koje je pripremio tadašnji SDS, a ne Milorad Dodik što je važno. To su dakle odradili tužitelji na liniji SDS-a koji su danas u suradnji sa SDA, odnosno na liniji s Bakirom Izetbegovićem. Da bi razvrgnuli taj srpsko-hrvatski odnos u BiH oni su pokrenuli optužnice protiv niza hrvatskih generala koji žive u Hrvatskoj, a kako je ona HDZ-ov kadar, ona je te optužnice poslala Hrvatskoj, kao informaciju da se Hrvatska očituje je li željna preuzeti te optužnice što je daleko povoljnije za njih”, objašnjava naš sugovornik te dodaje da u tom slučaju Hrvatska optužnice proglašava neutemeljenima i na tome priča staje. To se u konačnici i dogodilo, a da su optužnice ostale, onda bi Interpolu ostala mogućnost za raspisivanjem tjeralica za njima.

Inače na popisu koji je tada dostavljen Zagrebu našli su se Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko, Renato Romić, Željko Verkaz, Rudolf Lokner, Vlado Gavrić i zapovjednik topništva u akciji Bljesak Gašljević. Na popisu se našlo i troje preminulih ratnih zapovjednika, Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac. U kontekstu ove priče treba napomenuti kako je uz Gordanu Tadić stao Hrvatski narodni sabor BiH, a osim toga treba napomenuti da ova saga traje mjesecima, još otkako je Hrvatska uoči Oluje dobila zamolnicu Tužiteljstva Bih kako bi procesuirala zapovjednike koji su sudjelovali u operaciji Bljesak u svibnju 1995. godine, a koja se što nije nevažno izvodila isključivo na teritoriju Republike Hrvatske, u kojoj je oslobođeno strateški važno područje zapadne Slavonije. Znajući za to da se operacija ni na koji način nije doticala BIH teritorija niti bilo tko od osumnjičenih ima državčljanstvo te zemlje, malo kome bilo je jasno temeljem čega je zatraženo procesuiranje časnika iz RH, s tim da treba napomenuti da su osim za Bljesak prijave podnesene i za druge operacije poput primjerice Ljeta i Maestrala, a prijave su podnesene i protiv brojnih časnika HV-a među kojima je i general Ante Gotovina te bivši ministar obrane Krstičević.

Zahtjev je u Hrvatsku stigao baš u vrijeme kada se u BiH povela hajka oko Hrvatice Tadić čiju su smjenu pokrenule bošnjačke političko-.obavještajne strukture. Prvostupanjskom odlukom Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, tijea koje bira i smjenjuje pravosudne dužnosnike, ona je prije smjene suspendirana, a paralelno s tim šef SDA Bakir Izetbegović poručivao je da podržava njenu suspenziju jer je progonila samo ratne časnike Armije BiH i dužnosnike SDA u aferama s respiratorima i diplomom ravnatelja Obavještajne-sigurnosne agencije. Mediji bliski bošnjačkim tajnim službama istodobno su tvrdili da se slanjem zahtjeva Hrvatskoj Tadić nastjala iskupiti kako bi joj se u drugostupanjskom stegovnom postupku progledalo kroz prste, još je tada u razgovoru za 7dnevno general Ljubo Ćesić Rojs upozoravao da iza svega stoji politika, a te teze zastupao je i general Pavao Miljavac. ”Ovo je sve rekla, kazala. Po mom mišljenju to je čak i politički motivirano s obzirom na inicijativu Hrvatske da malo pomogne Hrvatima u BiH”, upozoravao je Miljavac dok je predsjednik Milanović i tijekom gostovanja u Kninu za obljetnicu Oluje bošnjačkoj političkoj vrhušci izravno dapo do znanja da taj film ne budu gledali.

“Ovaj sramotan zahtjev nema svoje nikakvo uporište, osobito ne za procesuiranje bilo koga u kontekstu akcije Bljesak kojim je oslobođen prostor Hrvatske. Riječ je o klasičnom pokušaju zloupotreba institucija BiH”, rečeno je iz HNS-a BiH, organizacije koja okuplja hrvatske stranke u susjednoj zemlji. U HNS-u smatraju da se kroz pravosudne institucije u BiH pokušavalo kriminalizirati Hrvatsku vojsku i Hrvatsko vijeće obrane, ali i vojsku bosanskohercegovačkih Hrvata u ratu u BiH od 1992. do 1995.godine.

‘’Zahtjev stiže u vrijeme kada bi se posebno u Sarajevu trebala slaviti Oluja jer je na prostoru Bihaća spriječen masakr i stradanje poput onoga u Srebrenici.Hrvatski narodni sabor BiH odbija bilo kakve pokušaje manipulacije povijesnih činjenica u političke svrhe, zlonamjerne revizije časne uloge HV-a i HVO-a i bilo kakve daljnje jalove pokušaje političkih progona”, isticali su iz ove političke grupacije.

Autor: Dnevno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});