fbpx

Božićna poruka pape Franje: Odbacimo polarizaciju, dijalogom zaliječimo podijeljeni svijet

Autor: Hina

Papa Franjo je u subotu u božićnoj poruci osudio sve veću polarizaciju u osobnim i međunarodnim odnosima, poručivši da se sukobi, od problema unutar obitelji do prijetnji ratom, mogu riješiti samo dijalogom.

U svojoj poruci “Urbi et Orbi” (Gradu i svijetu), papa Franjo je pozvao ljude i svjetske čelnike da međusobno razgovaraju, umjesto da se zakopaju u rovove, upozorivši da se otuđenost tijekom pandemije covida-19 dodatno pogoršala.

“Naši su kapaciteti za društvene odnose pod velikim pritiskom: sve više jača sklonost da se povlačimo u sebe, da sve činimo sami, da se prestajemo truditi upoznavati druge i zajedno nešto raditi”, upozorio je Papa sa središnjeg balkona bazilike Sv. Petra ovog kišnog i vjetrovitog Božića u Rimu.

I na međunarodnoj razini, dodao je Sveti Otac, vidljiv je rizik od izbjegavanja dijaloga i rizik da se zbog ove složene krize radije pribjegne prečacima, umjesto da se krene dužim putem dijaloga.

“Ali zapravo, samo ovi potonji, putevi dijaloga mogu dovesti do rješavanja sukoba i trajnim dobrobitima za sve nas”, rekao je Franjo.

Pritom je naveo cijeli niz sukoba, napetosti i kriza u svijetu, spomenuvši Siriju, Jemen, Izrael, Palestinska područja, Afganistan, Mjanmar, Ukrajinu, Sudan, Južni Sudan i druge užarene točke.

“I dalje svjedočimo velikom broju sukoba, kriza i neslaganja”, rekao je Papa koji je prošli tjedan proslavio 85. rođendan.

Po njegovim riječima, čini se da sukobima ne vidimo kraja i jedva da ih uopće i primjećujemo.

“Toliko smo na njih navikli da se goleme tragedije sada događaju u tišini: riskiramo da ne čujemo jauk boli i jada od velikog broja naše braće i sestara”, rekao je Papa.

Zazvao je Boga da “obiteljima podari spokoj i jedinstvo”, pohvalivši one koji nastoje održati obitelji i zajednice na okupu u ovim podijeljenim vremenima.

“Zamolimo ga da nam podari snagu da budemo otvoreni prema dijalogu. Na ovaj svečani dan, zamolimo ga da u našim srcima razbukta čežnju za pomirbom i bratstvom”, rekao je Franjo vjernicima koji su se zbog ograničenja vezanih uz pandemiju i lošeg vremena okupili u neuobičajeno malom broju od svega nekoliko stotina.

Franjo nije propustio spomenuti i Ukrajinu i zatražio od Boga da “spriječi nove nasilne incidente u dugom, tinjajućem sukobu” u toj zemlji.

Još jednom je pozvao ljude da ne budu ravnodušni prema sudbini političkih zatvorenika, žena žrtava obiteljskog nasilja, raseljenih i izbjeglih. Čelnicima u svijetu je poručio da zaštite prirodu i okoliš za buduće generacije.

U svom govoru na nešto malo više od dvije stranice, glavna riječ koju je izgovorio 11 puta bila je “dijalog”.

Govor je započeo riječima: “Riječ Božja, koja je stvorila svijet i koja daje smisao povijesti i čovječanstvu na njegovu putu, postala je tijelom i nastanila se među nama. Došla je poput šapata, poput blagog i tihog lahora, da ispuni čuđenjem srce svakog muškarca i žene koji se otvore tom otajstvu”.

“Svojim dolaskom u svijet, u Osobi utjelovljene Riječi, Bog nam je pokazao put susreta i dijaloga (…) Sestre i braćo, kakav bi bio naš svijet bez strpljivog dijaloga mnogih velikodušnih osoba koje drže obitelji i zajednice na okupu?”, rekao je Papa.

Na Badnjak je Jorge Bergoglio pozvao Crkvu da bude “siromašna i bratska”, čime je taj neumorni branitelj najranjivijih ponovno upozorio na “ravnodušnost” prema siromaštvu.

“Isusa, po rođenju okružuju mali, siromašni, zaboravljeni na periferiji, tamo gdje je ljudsko dostojanstvo stavljeno na kušnju”, naglasio je Papa.

Na misi u petak navečer je istaknuo da “Bog ne traži snagu i moć, on traži nježnost i poniznost”.

Papa je također pozvao na “vraćanje dostojanstva čovjekovom radu, jer je čovjek gospodar, a ne rob rada”.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI