fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Božiću i Hastoru povećane kazne za terorizam

Autor: Faktor

SARAJEVO - Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine uvažilo je žalbu državnog Tužilaštva, te povećalo zatvorske kazne Maksimu Božiću sa četiri na šest godina i Edinu Hastoru sa dvije na tri godine zatvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Božić je prvostupanjskom  presudom u srpnju  2019. osuđen na četiri godine zatvora, a tom odlukom je utvrđeno da je on od sredine lipnja  2017. do 10. travnja  2018. planirao i pripremao nabavku sredstava te preduzimao druge radnje kako bi izvršio napad na zgradu SIPA-e i zgradu MUP-a TK-a.

Hastor, koji je istom presudom dobio dvije i po godine zatvora, proglašen je krivim što je u martu 2018. obezbijedio prostorije vlastite porodične kuće, gdje su, za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu.

Tužilaštvo BiH je, iznoseći žalbu, zatražilo od Apelacionog vijeća Suda BiH da Maksimu Božiću i Edinu Hastoru, koji su za planiranje terorističkog napada prvostepenom presudom osuđeni na četiri, odnosno dvije i po godine zatvora, poveća kazne, a Odbrana da se osuđujuća preinači u oslobađajuću presudu.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je u obrazlaganju žalbe zatražio da se Božiću i Hastoru izreknu strožije kazne i da se posebna pažnja posveti otežavajućim okolnostima koje prvostepeni sud nije cijenio u dovoljnoj mjeri.

Činjenica iz presude, prema Tužilaštvu, da nije nastupila štetna posljedica napadom na zgrade Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) nikako nije doprinos optuženih, već je, kako je istakao tužilac, akcijom istražnih organa osujećen teroristički napad.

– Nigdje nije bitno preventivno djelovati kao kod terorizma. Adekvatnom reakcijom istražnih organa, BiH je pokazala da preventivno djeluje, a rezultat je ovaj predmet – kazao je tužilac.

Prema njegovim riječima, nesumnjivo je postojala namjera za izvršenje terorizma i nijedan od optuženih se nije pokolebao, već su vješto i planski sakupljali oružje da napadnu SIPA-u i MUP TK-a, a Božić je, nastavio je on, godinu dana predano radio na izvršenju terorističkog čina.

– Hastorovo priznanje da je on nabavio oružje bilo je da se izbjegne osuda za terorizam – naglasio je tužilac, koji je predložio izricanje kazni bliže maksimumu, a ne minimumu.

Braniteljica Džema Hasanagić je rekla kako je tokom čitavog postupka tvrdila da Maksim Božić nije izvršio djelo iz optužnice te da ostaje kod svih žalbenih navoda, u kojima je, osim preinačavanja odluke u oslobađajuću presudu, predložila izricanje blaže kazne.

Preinačavanje u oslobađajuću ili ukidanje osuđujuće presude radi ponovnog vođenja postupka, u žalbi je istakla i Odbrana Hastora.

U svom obraćanju, Božić je naveo kako “mala djeca znaju” da nije kriv, kao i da je umoran da se čitav život pravda da li je nekoga pokušao ubiti, dok je Hastor kazao da je ovu državu nekada branio i da je ostao invalid, te da nikada nije imao namjeru da napadne ono što je branio.

 

Autor: Faktor
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});