fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Hrvatskiglasnik.ba

Braniteljske udruge upozoravaju: Pokušava se izbrisati ogroman doprinos HVO-a u obrani Tuzle

Autor: Dnevno.ba

Koordinacija braniteljskih udruga domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane uputila je priopćenje za javnost u kojem izražavaju nezadovoljstvo zbog zanemarivana postrojbi koje su također sudjelovale u obrani Tuzle i tuzlanskog kraja.

Ističu da tijekom održavanja brojnih svečanosti i okruglih stolova, kada se veličao slavni put tuzlanskih brigada odnosno jedinica, je izostavljeno Hrvatsko vijeće obrane.

“Nažalost, ostaje gorak okus kada znamo da je u brojnim sjećanjima izostavljeno Hrvatsko vijeća obrane:

– na svečanoj akademiji u BKC-u uz zastavu Armije RBiH nije bilo zastave Hrvatskog vijeća obrane, a niti jedan od govornika nije niti spomenuo HVO iako smo sa svojim postrojbama Pro Patria i Živinički sokolovi prvi stali u obranu tuzlanskog kraja, a njihovim objedinjavanjem 10.5.1992. godine prvi formirali brigadu Zrinski za obranu BiH,
– na Izložbi ratnih fotografija tuzlanskih brigada nije bilo niti jedne fotografije 115. brigade Zrinski Hrvatskog vijeća obrane, pa niti one o bratimljenju sa 1. tuzlanskom brigadom ARBiH,
– na središnjem spomen obilježju na Husinu pri obilježavanju godišnjice brigade Hrvatskog vijeća obrane (115. brigade Zrinski) nije se nitko pojavio od gradskih dužnosnika niti bilo tko od pripadnika ARBiH položiti cvijeće i odati počast onima koji su dali živote za domovinu,
– na pozivnici obilježavanja 16. svibnja dana tuzlanskih jedinica uz poziv pripadnicima ARBiH i MUP-a nije bilo poziva za pripadnike HVO-a.
– uz zastave ARBiH i brigada nije bilo zastave HVO-a i 115. brigade Zrinski jer za nas poziva i nije bilo”, navodi se u priopćenju.

U Koordinaciji braniteljskih udruga domovinaskog rata otvoreno pitaju, što se promijenilo u tim odnosima.

“Zašto se povijest, odnosno istina pokušava revidirati, a značaj Hrvatskog vijeća obrane umanjiti, ili možda čak i izbrisati? Kome je to u interesu i kako je moguće da uopće postoje takve interesne skupine koje imaju za cilj gurnuti naš doprinos u zaborav?”.

Smatraju da je nepravedno da se ratni put hrvatskih brigada koje su sudjelovale u obrani Tuzle i tuzlanskog kraja ne poštuje.

“Oduvijek smo željeli da se naš ratni put uvažava i poštuje, a naši branitelji također zaslužuju biti u prvim redovima svakog puta kada se u Tuzli obilježava djelovanje tuzlanskih jedinica i postrojbi i kada se slave datumi značajni za obranu Grada. Stoga, nije lijepo niti uredu pokušavati zatirati povijest i skrivati istinu i nametati drugačije stavove kada jasno i zapisano postoje činjenice potkrijepljene istinom. A istina je samo jedna, Hrvatsko vijeće obrane sa svojom 115. brigadom Zrinski sudjelovalo je u obrani Tuzle i dalo nemjerljiv doprinos da Tuzla bude ovo što jeste – Grad slobode i slobodnih ljudi”, stoji u priopćenju Koordinacije braniteljskih udruga domovinskog rata HVO.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});